Dinkelbröd med linfrö och pumpakärnor

Ett mycket gott bröd som jag bakade på förskolan i veckan.

Jag bakade på två liter vatten och då blir det 6st bröd.
Vill du göra mindre eller mer får du bara dela eller multiplicera.


Det här behöver du:

400 g bubblig surdeg
2 l vatten
2 dl mörk sirap
1kg dinkelmjöl med fullkorn
ca 1750 g vetemjöl med hög proteinhalt
45 g havssalt
2 dl krossad linfrö
3 dl rostade pumpafrön

Gör så här:

Rosta fröna i 200 g ugnsvärme tills de får ordenligt med färg,
passa noga så de inte bränns.

Lägg ner dem direkt i lite iskallt vatten.

Blanda den bubbliga surdegen med 2 liter vatten, sirapen , dinkelmjölet
och hälften av vetemjölet.

Blanda i hushållsassistensen och fyll på med mera vetemjöl
 tills degen släpper bunkens kanter.

Arbeta degen minst 10 minuter.

Tillsätt saltet och arbeta 5 minuter till.

Tillsätt fröna som du har silat bort vattnet ifrån och
arbeta in i degen.

Pensla eller spraya en rymlig plastback med lock.

Häll ner degen i den, sätt på locket och låt stå
i rumstemperatur tills den kommer igång och jäsa, tar 1-3 timmar.

Vik degen ett par gånger under den tiden.

Här kan du antingen baka ut bröden eller ställa in hela backen i kylen tills nästa dag.

Jag bakade ut degen direkt denna gången.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord.

Dela med degskrapan i 6 lika stora bitar.

Forma bröden genom att vika in ytterkanterna mot mitten försiktigt.
degen ska inte knådas bara formas till limpor.





Lägg ner i mjölade jäskorgar, jag siktar ner maizena i mina i stället för  mjöl,
det fungerar utmärk så att inte degen fastnar i korgen.

Lägg dubbla bakdukar över och ställ in i kylen till nästa dag.

Det går bra att låta dem stå 2 dagar också.

Ta fram bröden och låt dem stå i rumstemperatur en stund innan gräddning.

15 min - 2 timmar beroende på hur mycket de har jäst.

Stjälp försiktigt upp dem på bakplåtspappersklädda plåtar.

Sikta lite vetemjöl över och smek  det försiktigt över bröden.

Snitta dem med vass kniv eller rakblad.

Sätt in i het ugn ca 250 grader.

Sänk till 200 grader direkt och grädda till en innetemperatur på 96-98 grader.

Det tar ca 30-40 minuter.


Om du har en vanlig ugn så sätt in en plåt längst ner i ugnen, när du satt in bröden
 så slår du ett glas vatten på den heta plåten längst ner och stänger snabbt ugnsluckan, på så vis får du ångeffekt och därmed en fin skorpa på brödet.

Gräddar du i en Rationalugn så grädda på reducerad ånga, två "pluppar".

Min Rationalugn måste jag tänka 20 grader mindre än min vanliga hemma.
Alla ugnar är olika så man får prova sig fram.

Låt bröden svalna på galler UTAN bakduk, för vi vill ju ha ett frasigt bröd eller hur.









Hoppas receptet kommer till glädje för dig.

Baka och bjud stora som små.

Lycka till!

FAKTA OM DINKELMJÖL FULLKORN.

Dinkel - vårt urvete. Dinkel eller Spelt, som det även kallas, är en flertusenårig gammal vetesort som började odlas i Europa redan på stenåldern och anses vara vårt urvete. Det kommer urspungligen från södra Asien och har genom folkvandringar spridit sig till andra delar av världen. Ett kraftigt skal skyddar det näringsrika vetekornet och genom alla årtusenden har Dinkel behållit sina speciella egenskaper och sin goda smak. Dinkelmjöl har hög halt av protein och är rikt på B-vitaminer och mineralämnen. Bröd bakat på dinkelmjöl ger ett välsmakande, fylligt bröd med fin arom. Dessutom ger bröd som är bakat på Dinkel en god mättnadskänsla.

















Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hur jag klär en bakform

Halloumi och zucchinibiffar

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning