Prinsess-Semlor

Semlor är en av mina favoriter och jag äter dem med varm mjölk i djup tallrik med sked.
Jag har provat lite olika varianter men alltid tyckt att den traditionella semlan ändå alltid varit bäst..... tills nu!






 
Blir ca 35 st.

Det här behöver du:

50g jäst
5 dl mjölk
1 1/2 dl socker
2 tsk nystötta kardemummakärnor
150 g rumsvarmt smör
1/2 tsk salt
Ca 14 dl vetemjölspecial
Drygt 1/2 tsk bikarbonat

Fyllning:
Mandelmassa
mjölk
Hallonsylt
Vispgrädde

Dekoration:
Marsipan
Florsocker

Gör så här:

Lös upp jästen i mjölken.

Tillsätt de övriga ingredienserna, men ha inte i allt mjöl på en gång.

Arbeta degen i hushållsassistenten minst 10 minuter.

Tillsätt ev mer mjöl så att degen släpper bunkens kanter, blir smidig och blank.

Låt jäsa 40-60 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den.

Dela degen i 35 lika stora bitar.

Rulla dem till runda bullar och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar med bakduk över.

Låt jäsa ca 60 minuter.

Grädda dem i 225 graders ugnsvärme.

Ska du inte täcka alla bullarna med marsipan så pensla dem med uppvispat ägg direkt när de kommer ut ur ugnen.

Låt svalna på galler.

Vänta med att lägga bakduken över tills de har torkat.

Riv mandelmassa.

Skär av toppen på semlan och gröp ur lite av inkråmet från underdelen.

Mosa ihop inkråmet med riven mandelmassa och en skvätt mjölk.

Vispa grädden fluffig.

Lägg i lite mandelmassefyllning i varje bulle.

Lägg på en tesked hallonsylt över mandelmassan.

Kavla ut marsipanen, mjöla med maizena på bänken så fastar det inte.

Tag ut en rundel med ett stort glas eller liknande.

Tag ut ett mindre hål mitt i rundeln.

Smeta lite av den vispade grädden över semlan.

Lägg marsipanen över bullen och tryck försiktigt fast marsipanen.

Smeta på lite grädde på locket som du skar av och därefter kavlad marsipan över,

Tryck ut med lämplig utstickare typ pepparkaksform ett lock.

Spritsa grädde över fyllningen och sätt locket över.

Sikta lite florsocker över.











 








Bullarna som inte ska användas fryser du in till kommande fika.

Det här var såå gott och värt det lilla extrajobbet med marsipanen.

Du måste prova.

Lycka till!





  
                       
        
                 



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hur jag klär en bakform

Halloumi och zucchinibiffar

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning