söndag 21 maj 2017

Vegantårta i form av en hatt

Den här tårtan blev vegansk och fick formen av en hatt.

Jag ville testa om det blev bra och gott så mina kollegor på min förskola fick bli testpanel.



Jag ersatte äggen till bottnarna med kikärtspad, grädden mot kokos och sojagrädde, smöret till vegetabiliskt och gelatinet mot agar agar.

Tårtan är fylld med hallonmousse och vit chokladfluff, hemkokt hallonsylt
och spacklad med "smör" kräm

Tårtan är täckt med sockerpasta och rosorna målade med pensel och ätbar livsmedelsfärg.



Till en form 18cm i diameter

Tårbotten:
Ca 1 1/2 dl kikärtspad (spadet från en burk)
2 1/2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl rapsolja

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader

Fodra en form med bakplåtspapper, gör så här.

Vispa kikärtspadet tillsammans med sockret på medelhastighet tills det blir vitt och lite fluffigt.

Rör ner rapsoljan.

Blanda det torra ordentligt och sikta ner i kikärtsvispet.

Blanda försiktigt med med en slickepott, det ska blandas ordentligt men inte onödigt mycket.

Häll det i den klädda formen.

Ställ in på nedersta falsen.

Grädda ca 30 - 40 minuter.

Känn med en sticka efter 30 minuter, den ska vara torr när du drar ut den, om inte grädda lite till.

Vit choklad fluff: 

80 g vit veganchoklad
2 dl vispbar sojagrädde

Hacka chokladen och lägg i en rymlig bunke.

Hetta upp sojagrädden i en kastrull på spisen,
 passa den noga den får inte koka.

Häll den över chokladen och rör så chokladen smälter.

Plasta bunken och ställ kallt några timmar eller över natten.

Vispa upp chokladgrädden till ett fluff.


Hallonmousse:

200 g hallon
1/2 - 1 dl socker
1/2 tsk agar agar
2 dl kall kokosgrädde
( den tjocka översta lagret i kokosmjölkburken)

Lägg agar agar i lite kallt vatten 1-2 minuter

Koka upp sockret och hallonen i en kastrull på spisen.

Blanda ner agar agar och vattnet i hallonen.

Låt allt koka i 2 minuter.

Låt svalna.

Vispa kokosgrädden.

Blanda ihop kokosgrädden med den nu avsvalnade hallonen i en bunke.

Smaka om den är lagom söt, vill du söta den mer ta då florsocker som smälter fint i moussen.

Plasta och ställt kallt några timmar eller över natten.

Dela botten i tre delar.

Stryk ett tunt lager sylt på båda bottnarna, sedan ett lager vit chokladfluff på det ena och hallonmousse på det andra.

Tips hur du fyller får du här.

Hallonsylt:
Koka hallon med syltsocker

"Smör" kräm:

150 g rumsvarmt mjölkfritt margarin
3 dl florsocker
ca 1/2 dl kokhett vatten
1 msk vaniljsocker 

Vispa det mjuka smöret med florsockret och vaniljsockret.

Häll i det uppkokta vattnet lite i taget.

Vispa ca 10 minuter till en fin och följsam smörkräm.

Spackla tårtan tips här och på ett annat sätt här.

Sedan är det dags att täcka med sockerpasta eller marsipan,
tips här.





Tårtan blev riktigt bra och god så tummen upp för vegansk tårta. 

Prova du också.

Lycka till!







Skicka en kommentar

Sidor