Veganska studenttårtor

Den här helgen tog Alva studenten.
Hon ville ha veganska studenttårtor som liknade hennes studentmössor















De är bakade på mjölk och äggfria tårtbottnar, det receptet hittar du här.

Den är fylld med ett tunt lager hemkokt hallonsylt. Hallonmousse och vitchokladfluff och spacklad med marängsmörkräm.

Täckt med sockerpasta och dekorationerna är gjorda i sockerpasta och målade med ätbar livsmedelfärg.

Allt är ägg och mjölkfritt.

Stort Grattis till dig Alva!

Här kommer recepten.


Vegansk hallonmousse, lagom till ett lager till en tårta ca 25 cm i diameter. 

Det här behöver du:

250 gr hallon
1/2-1 dl strösocker
1 tsk agar agar
250 g vispbar sojagrädde

Gör så här:

Lägg agar agar lite kallt vatten 1-2 minuter

Koka upp hallonen tillsammans med vattnet och agar agar minst 3 minuter.
Det är viktigt att det kokar ordentligt.

Låt svalna i rumstemperatur.

Vispa sojagrädden till ett fast skum.

Blanda ner lite av den avsvalnade hallonen lite i taget tills allt är blandat.

Vill du ha sötare mousse, så söta med florsocker i detta läge som smälter fint i moussen.

Plasta och ställ in i kylen några timmar eller över natten.

Vegansk chokladfluff, lagom till ett lager ien tårta ca 25 cm i diameter. 

Det här behöver du:

2x80 g vegansk vitchoklad
250 g vispbar sojagrädde

Gör så här:

Hacka chokladen och lägg i en bunke.

Värm upp sojagrädden i en kastrull, passa noga den får inte koka.

Häll den varma sojagrädden över chokladen.

Rör så att chokladen smälter.

Plast och ställ in i kylen tills den är helt kall,  några timmar eller över natten.

Vispa upp till ett fast fluff.

Marängsmörkräms receptet hittade jag på Vegan Gotlands blogg, där fanns även en film på receptet så gå in där och kika, den var riktigt bra.


Vegansk marängsmörkräm:

Det här behöver du:

1 1/2 dl kikärtspad/vitabönorspad

500g mjölkfritt smör

1 1/2 dl strösocker

ca 4 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

Så här gör du:

Värm bönspadet tillsammans med strösockret så sockret löser sig helt, låt kallna,

Skär upp smöret i små kuber och låt det bli rumsvarmt.

Vispa det kalla bönspadet i hushållsassistent på medelhastighet till en fast maräng ca 15 minuter, har du en vinge så byter du ut vispen till den efter detta steg.

Tillsätt margarinet lite i taget under vispning. Smörkrämen kommer att skära sig, men fortsätt vispa tills smörkrämen är slät igen.

Tillsätt vaniljsockret och hälften av florsockret, fortsätt vispa först på låg hastighet och sedan på hög.

Tillsätt sedan så mycket florsoker så att krämen blir slät och fluffig.

Krämen håller sig bra i rumstemperatur, ställer du den i kylen får du låta den bli rumsvarm och vispas upp igen när du ska använda den.

Prova du med!

Lycka till!











Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning