fredag 7 juli 2017

Vaniljkräm

Att göra egen vaniljkräm är inget svårt, lite jobbigt för armen av allt vispande men det får man se som ett tränigspass. 
Värt varenda krafttag med vispen för det blir vansinnigt  gott.

Det här behöver du:

1st vaniljstång
5 dl mjölk
7 st äggulor (krav)
1 1/2 dl strösocker
0.70 dl maizena
50 g smör

Gör så här:

Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur all vaniljmärg med en vass kniv.

Tag lite  av strösockret och hacka/pressa vaniljmärgen med sockret med hjälp av eggen från kniven. Tryck och blanda runt på skärbrädan, så får du bäst ut all smak av vaniljen.



Koka upp mjölken tillsammans med vaniljmärgen och den urskrapade vaniljstången .
Låt stå och dra minst 10 minuter efter uppkoket för bästa smak.

Vispa äggulorna med sockret och maizenan till ett fluff  i en bunke.


Värm eventuellt upp mjölken igen och fiska sedan upp vaniljstången, slå den heta mjölken över äggulorna och vispa.

Slå tillbaka allt i kastrullen och låt krämen sjuda på medelvärme under konstant vispning, och konstant betyder att du inte får vila dina stackars armar för då bir det äggröra av alltihopa. När krämen börjar tjockna så sänk temperaturen till låg och fortsätt vispa, nu får du vispa tills du tror att det är klart och sedan vispar du en minut till, risken finns att den blir för lös om du inte låter den sjuda tillräckligt länge.

Tag bort kastrullen från plattan och tillsätt smöret, vispa tills smöret är helt smält.

Sila krämen i en finmaskig sil med hjälp av en slickepott som du pressar mot silen.

Använd en vid skål så att krämen kyls ner snabbt.

Ställ gärna skålen i kallt vattenbad.

Plast ända ner mot krämen för att slippa kondens och hinna på krämen och ställ in i kylskåpet.

Låt gärna stå ett par timmar eller över natten.

Räcker till ett tjockt lager kräm i en tårta på 25 cm i diameter.


Jag använder aldrig annat än ekologiska ägg.

Jag köper dem dessutom av ett par bekanta som har hönor av sorten Lohman.

Jag vet att de är lyckliga hönor som får sprätta hejvilt dagarna i ända och dessa ägg ger gyllengula tårtbottnar, vaniljkräm, pannkakor mm.

Och de smakar gudomligt.




Prova du med 

Lycka till!







Skicka en kommentar

Sidor