söndag 1 oktober 2017

Babblarna-tårta till Nellie

Nellie har haft 3 års kalas den här helgen.
Hennes favoriter är Babblarna och hennes mamma ville överraska henne med en tårta med sina favoriter på.





Den här tårtan är gjord utan mjölkprotein.

Den är bakad på tårtbotten smaksatt med choklad och penslade med hallonsirap.
Fylld med hallonmousse där grädden är utbytt mot vispbar sojagrädde och chokladmousse 
 (receptet på chokladmoussen finns längst ner)
Spacklad med marängsmörkräm där smöret är utbytt mot carlshamns mjölkfria margarin.
Tårtan är täckt med sockerpasta och dekorationerna är modellerade i sockerpasta.

Grattis Nellie! 
Jag vet att du blev överlycklig för tårtan och det gör mig också överlycklig.


Mjölkfri chokladmousse:

Knappt 1 dl socker (60 gr)

1,5 msk kokt hett vatten

1 st äggula

1 st ägg

80 gr vegansk mjölkchoklad

80 gr mörk mjölkfri choklad

En förpackning vispbar sojagrädde  (2.5 dl)

Gör så här:

Blanda ägget, äggulan, sockret, och det heta vattnet i en rostfri bunke och vispa ihop.

Ställ vispet över en kastrull med kokande vatten (vattenbad)  Vispa den tjock över vattenbadet tills den når en temperatur på 55 grader.

Tag bort från värmen och fortsätt vispa tills den kallnar, förslagsvis med en elvisp eller assistent.

Vispa sojagrädden till ett fast skum.

Hacka chokladen och lägg i en skål och smält över ett vattenbad, ställ sedan åt sidan.

När chokladen är smält och äggvispet kallt vänder du ner en 1/3 del av den vispade sojagrädden i chokladen. Rör i hop med en slickepott och blanda i resten av grädden lite i taget.

Vänd sedan ner äggvispet lite i taget.

Plasta och ställ kallt tills tårtan ska fylllas.

De här chokladsorterna använde jag. Den mörka kan innehålla spår av mjölk, så kolla alltid om det fungerar just för din tårtätare, Den veganska innehåller hasselnöt så det måste man också veta om det fungerar för just din tårta,


Prova du också.

Lycka till!






Skicka en kommentar

Sidor