söndag 22 oktober 2017

Spökmaränger

Små söta maränger som passar till Halloween eller till barnkalaset.

De är superenkla att göra och snabbt går det också, det är bara tiden i ugnen ca 1 1/2 timme som tar lite tid



Det här behöver du:

Ca 35 st

3 st äggvitor
2 dl socker
Några droppar ättika, vitvinsvinäger eller saften från citron.

Lite mörk choklad till ögon och mun.

Gör så här:

Sätt ugnen på 100 grader

Vispa upp äggvitorna till ett vitt skum

Tillsätt sockret lite i taget

Droppa ner ättikan, vinägern eller citronsaften

Det ska vara en tjock glansig marängsmet som inte rinner ut när du vänder bunken upp och ner.

Fyll en spritspåse med rund tyll.

Spritsa spökformade marängklickar på ett bakplåtspappersklädd ugnsplåt.

Tag tummen och pekfingret och tryck till lite lätt på sidorna på marängen och dra rakt ut, så blir det små gulliga spökarmar om man vill ha det. 

Ställ in i ugnen ca 1 1/2 timme tills de känns klara.

Hacka lite mörk choklad och smält i mikron eller över ett vattenbad.

Vattenbad= skål över ett kastrull med kokande vatten

Tag en liten pensel, tanpetare eller tops och måla ögon och mun med den smälta chokladen


Varför har man ättika i marängsmeten?

Man sänker pH-värdet i smeten och stärker äggvitan.
Det innebär att den färdiga marängen blir lite seg i sitt inre, medans ytan blir lite mer frasig.
Det går att använda ättika, vitvinsvinäger eller citronsaft som alla är sura. Det går att utesluta men slutresultatet blir inte lika bra.


Superenkla supergoda och superdupersöta.

Prova du också.

Lycka till!



Skicka en kommentar

Sidor