söndag 10 december 2017

Lussewrap

Jag har haft idén till de här juliga wrapsen i huvudet några veckor.
Nu slog jag till och kavlade ut wrap av min lussebullsdeg.
Jag fyllde dem med vispad grädde blandat med lite färskost, mandelmassa och små fina röda lingon och sedan strödde jag över grovt hackade kanderade mandlar och fyllde mina wrap.

Blev det något gott då!!!
 Det kan du hoppa upp och sätta på 😁



Inget svårt är det heller, lite pyssel att kavla ut dem men det är det värt kan jag lova.

Lite framförhållning också eftersom jästtiden är lite längre en vanligt.

Vill man inte göra wrap av hela degen går det bra att baka traditionella lussebullar av en del.

Frys in och ta fram och fyll dem när det är dags att servera dem, de tinar blixsnabbt.

Lägg en bit bakplåtspapper mellan wrapen om du fryser in dem, så går det lätt att plocka fram dem styckevis.

Det blir 27 st av den här satsen.

Det här behöver du:

Fördeg:
5 dl kall mjölk
50 g jäst
2 kuvert saffran = 1 g
1 msk vatten eller sprit
500 g vetemjöl = ca 8dl

Deg:
2 dl socker
360 g vetemjöl = ca 6 dl
1 ägg
180 gr rumsvarmt smör
2 krm salt

Fyllning till 2 st wrap:
1 dl grädde
2 msk Philadelphiaost
1 rågad dl riven mandelmassa
1 dl frysta lingon
ca 2 -4 msk grovhackade kanderade mandlar

Gör så här:

Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel, slå på 1 msk vatten eller sprit och låt dra minst 30 minuter.

Tag sedan fram smöret så att det hinner bli rumsvarmt tills det ska användas senare.

Lös upp jästen i den kalla mjölken.

Tillsätt saffranet med vattnet eller spriten och vetemjölet.

Arbeta ihop till en jämn deg.

Låt jäsa övertäckt med bakduk eller gladpack 1 timme i rumstemperatur.

Deg:

Blanda ner 2 dl socker och vetemjölet i fördegen.

Arbeta i assistenten minst 10 minuter.

Tillsätt det nu mjuka smöret lite i sänder i degen samt ägget och saltet.

Arbeta degen 5 minuter till.

Jäs övertäckt 30 minuter.

Sätt ugnen på 240 grader (vanlig ugn)


Stjälp upp degen på mjölad bänk och knåda den.

Dela degen i två delar och lägg in ena halvan övertäckt med bakduk i kylen i väntan på att bli kavlade, det är för att det tar lite tid att kavla och grädda så inte degen blir överjäst.

Väg upp degen i ca 64gr stora bitar och rulla dem till bollar.


Kavla ut dem tunt ca 20 cm i diameter och lägg de två och två på bakplåtspappersklädda plåtar.

Låt dem jäsa ca 10-15 minuter på plåten.

Grädda dem ca 4-5 minuter.

Passa dem noga, de blir svåra att vika om de blir övergräddade.

Lägg dem tillsammans på en bricka eller liknade med bakduk över så fort de är gräddade så de förblir mjuka.

När de har kallnat helt så lägger man dem i plastpåsar och fryser in om man inte ska
använda dem samma dag.






Kanderade mandlar:

 3 msk ljus sirap
2 msk socker
en nypa salt
200 gr mandlar = 1 påse

Värm upp ugnen till 175 grader.

Smält sirap, socker och salt i en stekpanna.

 Låt småkoka två minuter.

Blanda ner mandlarna och rör om så alla blir täckta av socker/sirapsblandningen.

Häll mandlarna på en plåt med bakpltspapper.

Ställ in i ugnen ca 15 minuter

Rör om en gång under tiden.

Låt svalna på plåten.


Om man inte tål mandel så kan man göra likadant med andra nötter och tål man varken nötter eller mandel kan man göra på solrosfrön och pumpakärnor.


Fylla wrapen:

Tina lingonen.

Vispa grädde till ett fast fluff.

Tillsätt Philadelphiaosten och vispa slätt.

Vänd ner riven mandelmassa och de tinade lingonen.

Spritsa eller lägg gräddblandningen i en sträng i mitten av brödet.

Grovhacka lite av  mandlarna och strö över grädden.

Vik undre delen upp mot mitten och sedan sidorna om varandra in mot mitten.

Lägg ett tillklippt bakplåtspapper runt om och knyt eventuellt ett band runt.

Garnera med lite lingon och mandlar på toppen.

Ät och njut!








Hoppas du kommer att gilla den lika mycket som jag gör.

Lycka till!
 













Skicka en kommentar

Sidor