Blåbärsbullar med vanilj

Jätte goda, saftiga bullar med färska blåbär och vanilj som fick topp betyg av sonen och hans kompisar.

De går utmärkt att halvera receptet om man vill.



ca 70 st 

Det här behöver du:

60 g jäst
6 dl mjölk
 1,5 dl socker
ca 1000 g vetemjöl special (18 dl)
270 g rumsvarmt smör
1,5 tsk havssalt
2 s medelstora ägg 


Fyllning:

270 g rumsvarmt smör
2 dl ljust muscovadorrörsocker
4 msk vaniljsocker
2 msk vetemjöl
ca 8 dl färska blåbär ( frysta går också bra)

Ägg till pensling

Gör så här:

Häll i mjölken i bunken till assistenten och lös upp jästen däri.

Häll ner sockret och hälften av mjölet.

Arbeta en stund och häll i lite mjöl i taget, spar lite till utbakningen.

Klicka i det mjuka smöret lite i taget och knäck i ett ägg i taget.

Arbeta degen minst 10 minuter.

Tillsätt saltet och arbeta 5 minuter till.

Låt degen vila och jäsa övertäckt ca 20 minuter

Gör fyllningen medan degen vilar.


Fyllning:
Vispa det mjuka smöret så det blir riktigt pösigt.

Tillsätt  muscovado sockret (ha sönder ev. sockerklumpar först) samt vaniljsockret

Vispa ihop.

Vispa ner vetemjölet.


Häll upp degen på mjölad bänk.

Knåda degen och dela i två delar.

Lägg den ena delen i kylen medan du bakar ut den första.

Kavla ut degen till en stor rektangel.

Bred på hälften av smörblandningen på degen.

Strö på blåbären. ( Använder du frysta blåbär så blanda först bären med 0,5 dl maizena mjöl, så det inte blir för blött)

Rulla ihop degen från långsidan 

Skär tunna skivor 1-2 cm och lägg i pappersformar som står på ungsplåtar.

Låt jäsa ca 1 timme.

Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn eller  200 grader varmluft.

Pensla bullarna med uppvispat ägg som du vispar med några korn salt och en liten skvätt mjölk.

Lägg eventuellt några blåbär på toppen och strö på lite muscovadosocker.

Grädda ca 10-15 minuter eller till de har fått fin färg.

Pudra över lite florsocker strax inna de ska ätas.






Ät och njut

Lycka till!









Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning