Hemgjord hallonglass

Så smaskigt och gott det är så här mitt i sommaren med en svalkande glass. Sedan att man har gjort den själv är så himla kul tycker jag. Inte är det svårt heller och ingen glassmaskin behövs.
Sedan att den är tusen gånger godare än köpeglass är inget påhitt.



Det man behöver om man vill ha den på pinne är själva formarna och glasspinnar.

De små formarna har jag köpt på Lyckas med mat, en jätte bra internetbutik som har det mesta.
Man kan också lägga det i en form, typ plastlåda eller liknande och kula glassen.

Halloncurden är bra att göra dagen före så den hinner tjockna och bli kall.



Det här behöver du:

3 dl vispgrädde
2 dl créme fraiche
1 burk kondenserad mjölk
2 kryddmått äkta vaniljpuver
2 dl halloncurd ( hallonsylt går också bra)

Chokladdopp:

Ca 200 g mörk choklad
Frystorkade hallon


Gör så här:

Vispa créme fraichen tjock.

Tillsätt  grädden och vispa fluffigt.

Tillsätt vaniljpulvret och kondenserad mjölk och blanda ihop ordentligt.

Tillsätt sedan halloncurden och blanda lite slarvigt.

Fyll dina glassformar och sätt i pinnarna eller fyll en eller flera burkar med lock.

Ställ in i frysen till nästa dag.

Vill man doppa glasspinnarna i choklad så hackar och smälter man chokladen över ett vattenbad eller i mikron.

Häll sedan den smälta chokladen i ett högt smalt glas eller liknande och doppa den frysta glassen snabbt i chokladen. 

Låt rinna av lite, strössla lite frystorkade hallon på och  lägg på en bricka med bakplåtspapper och ställ in i frysen.

Halloncurd:

1 dl kokta passerade hallon
75 g socker
4 st medelstora äggulor
60 g osaltat smör

Gör så här:

Koka hallonen till mos och passera genom en sil, pressa ner med en slickepott. Det ska bli 1 dl.

Blanda ihop hallonpurén, socker och äggulor och smör i  en värmetålig skål.

Ställ skålen över en kastrull med kokande vatten ( vattenbad ) och vispa till en slät och fin konsistens. 

Häll i en skål, plasta och ställ in i kylen när den svalnat. Bör stå ett dygn för att få en fast och fin konsistens.

Tips: 
Passa på att göra lite extra halloncurd, den går utmärkt att frysa. 

Så vad väntar vi på?

Nu gör vi glass i stora lass.










Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning