Festfint brytbröd med smaker från medelhavet

Brytbröd var dagens utmaning i kvällens avsnitt av Hela Sverige bakar.

Jag är supernöjd med mitt recept som jag fyllt med massor av godsaker och snitsat till det med rosor och blad av samma deg.





Brödet innehåller fem olika smaker och varje liten bulle har sin egna smak och dekoration.

 Fyllningar:

1. 50 g Fetaost (garlic &herbs) 30 g valnötter 

Hacka valnötterna och rosta lätt i torr stekpanna.
Skär fetaosten i små tärningar och blanda ihop allt.


2. 50 g Quesa Manchegoost / 50 g (0,75 dl) pinjenötter 

Rosta pinjenötterna lätt i torr stekpanna. 
Riv osten fint och blanda ihop allt.


3. 20 g (1 ask)  Smörgåskrasse/ 20 g färsk ramslök 

Hacka allt smått och blanda ihop.

4. 60 g Svarta och gröna kalamataoliver

Hacka oliverna smått.

5. 45 g (0,75 g) Soltorkade tomater/ 10 g (0,5 kruka) färsk eller fryst basilika

Hacka tomaterna och basilikan och blanda ihop.

Topping:

Finhackad persilja
Pumpakärnor
Finriven Quesa Manchegoost blandat med lite paprikapulver 
Vita sesamfrön
Svarta sesamfrön 
Ägg till pensling

Degen:

500 g (5 dl) mjölk
60 g ( lite drygt 1 pkt jäst)
22 g ( 1/4 dl) strösocker
740 g ( 12,5 dl) vetemjöl special +ca 120 g ( 2 dl) till utbaket.
105 g rumsvarmt smör
15 g (4 tsk) havssalt

1. Värm mjölken till 30 grader

2. Smula ner jästen i bunken och häll på mjölken och rör om så att jästen löser sig.

3. Häll i sockret och mjölet lite i taget och arbeta degen i 5 minuter på medelfart.

4. Tillsätt det mjuka smöret klickvis medan blandaren går på låg fart, öka hastigheten och arbeta degen ytterligare 7 minuter.

5. Tillsätt saltet och arbeta degen på medelhastighet i 7 minuter till.

6. Låt degen vila övertäckt 10 minuter.

7. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och stöt samman degen. Vik i hop och vänd den med skarven nedåt och låt vila på bänken med bakduk över i 10-15minuter.

8. Knåda degen och dela i 6 st lika stora delar.

9. Dela 5 av bitarna i 4 bullar vardera (20 st) den sjätte ska vara till dekorationerna.

10. Fyll bullarna med de 5 olika fyllningarna (fyra av varje)

11. Pensla med uppvispat ägg blandat med några droppar vatten och några korn salt.

12. Doppa varje sort i varsin topping.

13. Lägg tätt med rumsmån för jäsningen på plåt med bakplåtspapper.

14. Kavla ut den sjätte biten deg och tryck ut cirklar med en utstickare. Rulla till rosor och blad och lägg i skarvarna på brödet. Pensla med det uppvispade ägget.

15. Låt jäsa 20 minuter.

16. Grädda i 220 grader varmluft ca 30 minuter. Innetemperaturen ska vara 96-98 
grader.

Brödets vackra färger är som finast innan gräddningen men vackert blir det ändå.


Brödet på bilden nedan är utformat på lite annat sätt.

Ät och njut av alla fantastiska smaker.






Prova vettja!

Lycka till!









Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning