Vincent van Gogh inspirerad tårta

I avsnitt åtta i Helas Sverige bakar skulle det återskapas ett känt konstverk som man kunde känna igen. Minst en bakad botten minst två fyllningar varav den ena med smak av bär. 
Jag bestämde mig ganska snabbt att Vincent van Goghs solrosor skulle pryda min tårta. Jag hade tänkt göra vasen till solrosorna men ändrade mig och målade stjärnenatt på sidorna istället. Det gjorde även hemmabageren Linn och det hade jag ingen som helst aning om förrän jag såg programmet, lite kul att vi hade samma tanke med våra tårtor men de blev ändå två helt olika tårtor tycker jag.





Min tårta är bakad på chokladbottnar och fylld med jordnötsfrosting och en syrlig tranbärssylt. Den är spacklad och dekorerad med marängsmörkräm med smak av kola. Mellan lagren finns även grovhackade salta jordnötter.
En smakexplosition av sött, salt och syrligt.

Här kommer receptet.

Chokladbottnar:

4 st medelstora ägg (rumsvarma)
355 g (4 dl) socker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
2 dl mjölk
40 g (1 dl) kakao
3 tsk bakpulver
255 g (5 dl) vetemjöl

Vispa ägg, socker och vaniljsocker fluffigt.

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken och häll ner i äggvispet.

Blanda försiktigt till en jämn smet.

Blanda de torra ingredienserna noga i en bunke.

Sikta ner det torra i äggsmeten och blanda med en slickepott. Blanda noga men inte för mycket.

Häll ner i fyrkantig form 20x20cm med bakplåtspapper i botten och smorda sidor mjölade med kakao. Är formen låg måste du sätta bakplåtspapper på sidorna så inte smeten rinner över och då gör du så här.

Grädda bottnen i 160 grader varmluft  ca 40 minuter, känn med sticka den ska vara torr då är den klar.

Stjälp upp på galler med bakplåtspapper under och låt svalna under bakduk.

Tranbärssylt:

225 g frysta tranbär
1 dl gelesocker

Häll tranbär och gelesocker i en kastrull och koka på medelvärme i 2-3 minuter.
Häll i en skål eller burk och kyl.

Jordnötsfrosting:

200 g färskost tex Philadelphiaost
3 dl florsocker
310 g (3 dl) jordnötsmör

Vispa färskosten med florsockret till en fast konsistens.

Vispa ner jordnötsmöret lite i taget.

Vispa till en slät frosting.

Jordnötter:

65 g (1 dl) salta jordnötter.

Grovhacka jordnötterna.

Kolasmörkräm:

140 g (4st) äggvita
200 g (2,25g) socker
250 g mjukt smör
105 g (4 msk) Dulce de leche (Karameliserad mjölk på burk)


Vispa äggvitorna och sockret lätt i en värmetålig bunke.

Sätt bunken över en kastrull med kokande vatten ( vattenbad)

Vispa lätt tills temperaturen på äggvitevispet når 61-65 grader.

Häll ner i bunken till assistenten och vispa på medelhastighet tills marängen är sval.

Tillsätt smöret i små bitar med 15 sekunders intervaller.

Vispa till ett silkeslent fluff.

Tag ur ca 1 dl smörkräm och sikta ner kakaopulver och blanda runt till önskad färg.

Tag ur 2 dl smörkräm och färga med gul pastafärg blanda runt med lite av den bruna för en mörkgulare färg.

Tag ut ca 1 dl och färga mörkgrön med pastafärg.

Vispa ner den karamelliserade mjölken i resterande smörkräm.


Fyll den gula smörkrämen i en lite spritspåse med stor bladtyll.

Fyll den bruna smörkrämen i en liten spritspåse med stor rund tyll.

Fyll den gröna smörkrämen i en liten spritspåse med liten bladtyll.

Använd en blomnål med en bit smörpapper på.

Spritsa en brun boll mitt på blomnålen.

Spritsa gula blad runt den bruna bollen.

Lägg försiktigt papperet med solrosen på en bricka i kylen.

Gör två solrosor till på samma sätt.

Montering:

Använd samma form som du bakade tårtbotten i.

Diska formen och lägg plast i långa remsor tvärs över åt två håll  över formen .

Dela chokladbottnarna i tre delar.

Lägg första botten i botten på den plastade formen.

Bred på hälften av tranbärssylten på tårtbotten.

Spritsa en kant med kolasmörkräm runt tårtbotten som en barriär.

Spritsa hälften av jordnötsfrostingen uppepå sylten och strö över hälften av jordnötterna.

Lägg på andra tårtbotten och tryck till lätt.

Gör samma sak som på första botten.

Lägg på tredje botten överst och pressa ner lite.

Tag plasten på sidorna om formen och plasta in tårtan och ställ i kylen helst tills nästa dag.

Tag fram tårtan och stjälp upp den på ett stabilt tårtunderlägg.

Har smörkrämen stått i kylen under natten måste den bli rumsvarm och sedan vispas upp igen för att kunna spacklas med.

Spackla tårtan med ett tunt lager smörkräm.

Ställ in i frysen en stund så att smörkrämen blir hård.

Färga en del av smörkrämen blå med pastafärg och stryk ett lager runt hela tårtan.

Måla med smörkräm och pensel som på stjärnor och en natt på sidorna på tårtan.

Lägg  de nu hårda solrosorna uppe på tårtan.

Pensla solrosorna med gul pulverfärg och pudra lite kakao i mitten för en mer levande blomma.

Spritsa dit lite gröna bland runt om solrosorna.

Tag fram tårtan i rumstemperatur minst 30 minuter innan den ska ätas, så att smörkrämen hinner bli mjuk och god.

Prova denna smakkombination den är verkligen super smarrig.

Lycka till!









Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning