Mille Feuille / Tusenbladsbakelse

I senaste avsnittet av Hela Sverige bakar var det 
en fin fransk bakelse Mille Feuille eller Tusenbladsbakelse som den heter på svenska. som var paradbaket.
Jag valde att göra den på en blixtsmördeg som går snabbt att göra, fördelen är också att den inte blir lika hög som en vanlig smördeg och passar bra till den här bakelsen.

Jag fyllde dem med en len vaniljkräm med vit choklad, passionfruktcurd, rostad vit choklad och färska hallon.

Blir både sött och lite syrligt och väldigt gott.


Hela degen blir 2 st plåtar= 8st bakelser med tre lager.

Blixtsmördeg:

Alla ingredienser ska vara kalla

500 g ( 8,3 dl) vetemjöl
500 g osaltat kallt smör
10 g (2 tsk) havssalt
40 g (2 st) äggula
2 dl kallt vatten
2 tsk citronsaft


Sikta ner vetemjölet i buken till matberedaren och tillsätt havssaltet.

Skär det kalla smöret i små bitar och tillsätt i vetemjölet.

Blanda ihop med paddeln eller med fingrarna. 

Tillsätt äggulor, vattnet och citronsaften.

Arbeta snabbt ihop, det ska fortfarande vara smörklumpar kvar.

Platta ut degen och lägg på bricka och plasta in, ställ kallt 20 minuter.

Kavla degen på mjölat bakbord, gör två stycken treslag och borsta bort överflödigt mjöl mellan vikningarna.

Plasta degen och lägg kallt 20 minuter.

Kavla och vik yterligare två treslag, plasta och ställ kallt 20 minuter.

Dela degen i två delar.

Kavla ut varje del ( eller bara den ena) till en bakplåts storlek.

Lägg på plåt med bakplåtspapper.

Nagga degen ordentligt med en gaffel.

Ställ plåten i kylen en stund.

Grädda 210 grader varmluft 20-25 minuter, den ska vara välgräddad men inte för mörk.

Skär upp bitar 5 cm x 10 cm med en tandad vass kniv, använd linjal.


Passionfruktcurd:

10 g (1dl)  fryst tinad passionfruktpuré.
75 g (0,8dl) strösocker
70 g (4st) äggulor
14g (1.5 msk) maizenastärkelse
50 g osaltat smör

Vispa ihop allt utom smöret i en kastrull.

Vispa på medelvärme till en tjock och slät kräm, fortsätt vispa på låg värme i ca 1 minut under konstant vispning.

Är det kärnor i puren kan man om man vill passera curden genom en finmaskig sil.

Häll i en skål, plasta mot krämen och kyl.


Vaniljkräm med vit choklad:

1/2 vaniljstång
2 dl mjölk
1 dl grädde
68 g (0,75g) strösocker
55g (3 st) äggulor
30g (0,5dl) maizenastärkelse
25g smör
50g vita chokladknappar

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljmärgen.

Pressa märgen mot skärbrädan med lite av strösockret för bästa smak.

Koka upp mjölken, grädden, vaniljmärgen och vaniljstången.

Vispa äggulorna, strösockret och maizenan i en bunke.

Plocka ur vaniljstången och slå den heta mjölken över äggvispet medans du vispar.

Slå tillbaka allt i kastrullen och vispa konstant på medelvärme tills allt börjar tjockna, fortsätt vispa ca 1 minut till på låg värme.

Tillsätt smöret och den vita chokladen och vispa slätt.

Passera vaniljkrämen genom en finmaskig sil ner i en vid form, plasta mot krämen och kyl.


Rostad vit choklad:

100 g vita chokladknappar

Sätt ugnen på 175 grader varmluft.

Strö ut chokladen på en plåt med bakplåtspapper.

Rosta i ugnen ca 5 minuter.

Låt kallna på plåten och hacka eller smula i småbitar.

Färska hallon till garnering och färsk passionfrukt.

Montering:

Skär bitar av smördegen ca 5cm X 10cm stora, det ska var tre stycken till varje bakelse.

Vispa upp vaniljkrämen och lägg i spritspåse med valfri tyll.

Spritsa krämen över första smördegsplattan och toppa med lite rostad vit choklad.

Lägg på nästa smördegsplatta och tryck till lite lätt.

Spritsa passionfruktcurden på samma sätt och toppa med lite färsk passionfrukt och  rostad vit choklad.

Lägg på sista smördegsplattan och spritsa både  vaniljkrämen och passionfruktcurden.

Smula lite rostad vit choklad över vaniljkrämen och färsk passionfrukt på curden samt ett fint färkt hallon.

Visst blev de fina!

Om man väljer att bara baka på hälften av degen dvs. en plåt går det bra att lägga den andra halvan i en plastpåse  i kylen eller frysen. Väljer du frysen så tar du fram den dagen innan du ska baka och låter den tina i kylskåpet över natten så är det bara att baka ut den som vanligt, bra va!



















Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hur jag klär en bakform

Halloumi och zucchinibiffar

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning