Sverigekaka






Sverigekaka, pensinärskaka eller som det står i mitt gamla recept som jag fick av min mamma i början på 80- talet,  Bettans kaka.

Kärt barn har många namn och en sak är säker, alla som jag bjudit den på säger alltid , vilken fantastiskt god kaka.
Den blir så saftig när man dränker in bottnarna i vaniljmjölken.

Om man vill kan man smaksätta sockerkakssmeten med kardemumma, citronzest eller kanske mer vanilj.





Det här behöver du:

3 st ägg ( rumsvarma)
3 dl socker
3 dl mjöl (180 g)
2 tsk bakpulver
1 dl kokhett vatten

Fyllning:

1 dl mjölk
125 g smör
4 msk vaniljsocker


Gör så här:

Smörj och mjöla en sockerkaksform ca 22 cm i diameter, eller klä med bakplåtspapper så här.

Sätt ugnen på 175 °över och undervärme.

Vispa äggen med sockret på medelhastighet så det blir vitt och fluffigt i 10 minuter.

Blanda mjölet med bakpulvret ordentligt i en bunke.

Sikta ner mjölblandningen i äggvispet och blanda försiktigt med en slickepott.

Häll i det heta vattnet och blanda, det ska blandas väl men inte mer än nödvändigt.

Häll smeten i formen och ställ in på nedersta falsen i ugnen.

Grädda 20-30 minuter

Känn med en sticka efter 20 minuter, är stickan torr är kakan färdig.

Stjälp upp kakan på ett galler med bakplåtspapper under och en bakduk över.

När kakan har svalnat så dela den i två delar.

När kakan är i ugnen så kan fyllningen förberedas.


Fyllning:

Koka upp mjölken med smöret .

När det har svalnat lite så vispas vaniljsockret i.

Ställ åt sidan tills kakan ska fyllas


Dela kakan i två delar

Häll fyllningen jämt fördelat på de två bottnarna på snittytorna.

Lägg ihop dem med snittytorna mot varandra och tryck ihop lite.

Plasta och invänta serveringen.

Blir ännu bättre om den får stå i kylen tills nästa dag.

Vid serveringen pudras florsocker rikligt över kakan.

Smakar gott som den är men extra gott med färska bär till.


Tips om du har bråttom och bara har  kalla ägg.
Lägg dem i en skål och häll på varmt vatten direkt från kranen och låt stå i 5 minuter.
Klart!



Prova får du med.

Lycka till!








Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning