Gräddkokt lax med vitvin, citron, salladslök, färsk spenat och cocktailtomater.


Den här rätten gjorde jag på förskolan första gången i påskas och alla tyckte så mycket om den. Sedan gjorde jag den hemma hos mig och den blev lika poppis i min familj.
I dag har jag gjort den på förskolan igen och gjort ett recept också, både storkök och för en normalstor familj på 5-6 personer. Det receptet kommer längre ner i inlägget. 




50-60 portioner


7 kg laxfilé
1500 g färsk spenat
500 g vårlök eller purjolök

Sås:
600 g (3 st ) gul lök
1 l vitt vin
5 st ekologiska citroner 
4 l grädde
3 dl grönsaksfond
salt / peppar
Ca 1 ½ dl majsstärkelse utrört i kallt vatten 

Garnering :
Citronskivor och cocktailtomater.

Gör så här:

Sås:

Finhacka den gula löken och stek  mjuk i rapsolja i en kastrull utan att ta färg. 
Tvätta och riv det gula skalet från citronerna  och pressa ur all saft, det blir 3-4 dl och i
tillsätt  i löken. 
Tillsätt vinet och grönsaksfonden. 
Låt koka ner ( reducera) ca 10 minuter.
Har du matgäster som inte tål mjölk så tag ur lite av reduktionen, innan grädden hälls på.
Häll i grädden. 
Låt småkoka 20 minuter.
Red av såsen med lite majsstärkelse utrört i kallt vatten
Häll i lite redning i taget under vispning tills den känns lagom tjock.Den ska vara ganska tunn. 
Låt småkoka ett tag till och smaka av med salt och peppar .
Skölj  spenaten och salladslöken.
Smörj med rapsolja eller spraya 4 st GN bleck  med formspray.
Fördela spenaten i blecken.
Finstrimla salladslöken och strö över spenaten.
Skär laxen i tjocka skivor och dela på mitten, tag bort skinnet.
Fördela laxen över spenaten och löken, salta och peppra.
Häll såsen över laxen, lägg på några skivor citron och färska cocktailtomater.
Baka i ugnen 175 grader varmluft tills laxen är 48-50 grader innertemperatur ca 15 minuter.
Servera med kokt, pressad  eller stompad potatis.

-Mjölk  Byt ut grädden mot Oatlys Imat 

-Fisk Byt ut fisken mot skivad stekt Zucchini eller champinjoner. 


5-6 portioner

750 g laxfile
140 g salladslök eller purjolök
100 g färsk spenat 

Sås:
50 g ( ½ ) gul lök
2 dl vitt vin
1 ½ ekologisk citron
1 msk grönsaksfond
salt/peppar 
Majsstärkelse utrört i lite kallt vatten


Smörj en stor ugnsfast form och gör likadant som det stora receptet.


Lycka till!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning