Moussetårta med vit choklad, hallon och blåbär




En riktigt god moussetårta med vitchoklad och en insida av blåbärspannacotta och hallonmousse.
Botten är en kokosmaräng med salt kola och det receptet har jag lånat från duktiga Erikas fikastund. Och den vita chokladmoussen fick jag receptet av duktiga Hanna på @bakamedfrunilsson

Det är inte svårt att baka den här tårtan men man måste ha lite framförhållning eftersom man gör olika moment olika dagar så allt hinner frysa. Jag har köpt siliconformar som jag tycker var jätte bra. Finns på flera olika baksidor på nätet. 

Tårtan bakade jag till min bästa vän Stina på hennes födelsedag.







Tårtbotten:

1 dl äggvita
100 g socker
1 msk mjöl eller majsstärkelse för en glutenfri botten
100 g riven kokos

Saltkola:

200 g kondenserad mjölk
40 g farinsocker
40 g smör
1/2 tsk salt


Sätt ugnen på 175 grader över och undervärme.

Klä en springform 22 cm i diameter med bakplåtspapper i botten. Smörj kanterna och bröa med lite kokosflingor.

Vispa äggvitorna till hårt skum, tillsätt sockret lite i taget och vispa till en glansig maräng.

Sikta i mjölet och vänd ner kokosflingorna i marängen.

Bred ut hälften av marängen i formen och grädda ca 15 minuter.

Gör under tiden kolasåsen.

Låt alla ingredienser koka upp i en kastrull.

Låt sjuda några minuter tills det tjocknar och blir gyllenbrunt
Rör hela tiden så det inte bränns i botten.

Tag ut formen från ugnen och bred ut saltkolan på marängen.

Bred sedan på resten av marängen på saltkolan och grädda ca 18 minuter till.

Låt svalna helt.

Plasta och frys.


Blåbärspannacotta:

1 tsk gelatinpulver
150 g blåbär
3 dl grädde
1 msk vaniljsocker
2 tsk socker

Rör ner gelantinpulvret i 1 msk kallt vatten och låt svälla minst 5 minuter.

Koka upp blåbär, grädde, vaniljsocker och socker i en kastrull.

Mixa

Sila blåbärsgrädden i en finmaskig sil ner i en bunke.

Tillsätt gelantinet i den varma blåbärsgrädden och vispa ordentligt så att gelantinet löses upp.

Häll pannacottan i en siliconform som är 20 cm i diameter.

Låt svalna

Plasta och frys.


Hallonmoussen görs när blåbärspannacottan är helt genomfrusen.

Hallonmousse:

1 tsk gelantinpulver
200 g hallon
75 g socker (3/4 dl)
2 1/2 dl grädde

Rör ner gelantinpulvret i 1 msk kallt vatten och låt svälla minst 5 minuter.

Koka upp hallon och socker och småkoka 2 minuter.

Sila hallonen genom en finmaskig sil ner i en bunke.

Pressa ner hallonen med hjälp av en slickepott tills all hallonpuré är nere i bunken.

Skrapa ner purén som blir under silen också.

Rör ner gelantinet och vispa ordentligt så att den löses upp.

Låt svalna i rumstemperatur.

Vispa grädden lätt, hellre för lös än för hård.

Blanda ner lite grädde i hallonpurén.

Blanda sedan ner resten av grädden.


Häll hallonmoussen i en siliconform som är 22 cm i diameter.

Tag ur den nu frusna blåbärspannacottan ur sin siliconform och tryck ner i mitten av hallonmoussen.

Plasta och frys.


Vit chokladmousse med italiensk maräng:

7 1/2 dl grädde
3 tsk gelantinpulver
160 g vit choklad

Italiensk maräng:

140 g socker
35 g vatten
80 g äggvita

Koka socker och vatten till 121 grader.

Vispa äggvitorna till ett hårt skum.

Häll sockerlagen försiktigt lite i taget i äggviteskummet under konstant vispning.

Försök att inte hälla på bunkens kant då fastnar sockerlagen där.

Vispa till en glansig maräng.

Rör ner gelantinpulvret i 3 msk kallt vatten och låt svälla minst 5 minuter.

Smält chokladen i ett vattenbad eller försiktigt i micron.

Koka upp 2 dl grädde och vispa sedan ner gelantinet i den varma grädden.

Blanda gelantingrädden med den smälta vita chokladen och resten av grädden.

Vänd ner den italienska marängen.

Tag en springform eller tårtring som är 2-3 cm större än hallonmoussen och tårtbotten.

Klä insidan av formen med tårtplast för bästa resultat, annars med plastfolie.

Lägg tårtbotten i mitten i formen.

Tag nu ur den frusna hallonmoussen ur sin siliconform och placera uppepå tårtbotten.

Häll nu i chokladmoussen runt och över tårtbotten, enklast är att fylle en spritspåse och spritsa moussen.

Slå formen i bänken ett par gånger så att eventuella luftbubblor försvinner.

Stryk toppen slät.

Plasta och ställ in i frysen.

Det kommer bli chokladmousse över som kan läggas i små siliconformar som frysas och användas  som decoration på tårtan.

Annars kan man spritsa resten i små glas och äta som dessert med bär och smulade kakor i en annan dag.

När det är dags för servering så tar man fram tårtan dagen före och lossar den från formen och tar bort tårtplasten medans den är frusen för bästa resultat.

Flytta den också till tårtbrickan medan den är frusen.

Låt den tina i kylen under natten och dekorera samma dag som den ska ätas.

Tårtan räcker till 20-25 bitar och håller sig fint i kylen flera dagar och i fysen flera månader.





























Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning