Dadelbröd

Ett riktigt gott och saftigt surdegsbröd, smaksatt med dadelsirap och torkade mjuka dadlar.
I min senaste smakbox så fanns det med en flaska dadelsirap  Det kändes som det skulle kunna bli gott som smaksättning i mitt bröd som jag hade börjat med.
Och det blev det verkligen.








Det här behöver du till 3 st bröd:

200 g aktiv surdeg
1l vatten
325 g rågmjöl
1135 g vetemjöl med hög proteinhalt 
4 msk dadelsirap
100 g torkade mjuka dadlar
18 g havssalt

Gör så här:


Blanda surdeg, vatten, dadelsirap, rågmjöl och hälften av vetemjölet i assistenten.

Arbeta degen på medelhastighet och fyll på med resten av vetemjölet lite i taget.

Arbeta degen 10 - 15 minuter.

Tillsätt saltet och arbeta degen 5 minuter till.

Skär dadlarna i små bitar och tillsätt i degen mot slutet,

Häll degen i en rymlig oljad plastback med lock. 

Låt stå framme i rumstemperatur några timmar så degen kommer igång och börjar jäsa.

Vik gärna degen några gånger under tiden, genom att dra upp degen på kanterna och in mot mitten  och sedan vända runt hela degen.

Ställ in backen i kylen till nästa dag. Den kan stå ytterligare en dag om man vill.

Stjälp upp degen på mjölad bänk.

Dela degen i tre delar med degskrapan utan att knåda.

Dra ut degen lite och dra ut kanterna och vik in mot mitten så degen blir spänd.

Lägg i mjölade jäskorgar.

Täck med bakduk och låt stå framme i rumstemperatur några timmar.


Sätt en plåt på nedersta falsen som ska användas som ångfunktion för spröd skorpa när brödet sätts in.

Och en plåt där brödet ska gräddas på om du inte har ett bakstål eller baksten.

Värm upp ugnen till 250 grader varmluft.

Stjälp upp brödet på ett bakplåtspapper.

Snitta brödet med en vass kniv eller raklad.



Lägg brödet på den nu heta bakplåten/ stålet / stenen och släng in ett glas varmt vatten på plåten längst ner och stäng genast igen luckan.

Grädda brödet 5 minuter och sänk därefter temperaturen till 220 grader.

Grädda tills innetemperaturen är 96-98 garder ca 35- 40 minuter.

Ta ut bröden och låt svalna på galler utan bakduk.

Vänta minst 45 minuter innan du skär i brödet.

Ät och njut!

Här kan man se hur det ser ut när jag snittar mina bröd 














Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning