Focaccia toppad med fänkål, potatis och dillolja

En fantastist god focaccia, toppad med potatis, fänkål och dillolja.

Jag gjorde ett gäng på förskolan som vi bjöd på Granny goes street i helgen., och det blev mycket uppskattat.

Här kommer receptet på två stycken bröd.




Det här behöver du :

25 g jäst 
3 dl kallt vatten
1/2 dl olivolja
1 msk honung
220 g vetemjöl special
160 g durumvetemjöl
1 msk havssalt

Topping:

1-2 st rå potatis
1/2 liten färsk fänkål
1 st liten knippe färsk dill
1-2 dl olivolja
1-2 klyftor vitlök
Flingsalt



Rör ut jästen i vattnet.

Tillsätt honung, durummjöl och hälften av vetemjölet.

Arbeta degen några minuter och tillsätt resten av vetemjölet.

Arbeta degen 10 minuter på medelhastighet i maskin.

Tillsätt olivoljan och saltet och arbeta degen 5 minuter till.

Täck över bunken med en bakduk och låt vila ca 60 minuter i kylen.

Häll ut degen på mjölad arbetsbänk.

Dela degen i två delar.

Forma till två runda bröd och kavla ut 1 cm höga.

Lägg på bakplåtar med bakplåtspapper.

Låt jäsa i rumstemperatur med bakduk över till dubbel storlek ca 30-60 minuter eller i kylen till nästa dag.

Värm upp ugnen till 220 grader varmluft.

Skiva potatisen tunt, gärna på mandolin, torka torrt med hushålspapper.

Skiva fänkålen tunt, gärna på mandolin.

Mixa dill med stjälkar och allt med olivolja och vitlök.

Tryck hål i bröden med hjälp av fingrarna.

Ringla över dillolja.

Fördela potatisen och fänkålen på bröden och ringla över lite mer dillolja.

Strö över flingsalt.

Sätt bröden i ugnen och sänkvärmen till 200 grader varmluft.

Grädda 10-15 minuter tills de har fin färg och en innertemperatur på 96-98 grader.


Låt svalna innan du skär i brödet.










Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning