Bananbröd


Ett mycket saftigt och gott bröd som man bakar utan jäst. Hemligheten är  bikarbonat som jäsningsmedel så ingen jästid behövs. 
Blir så fluffigt och gott med en härlig sötma från banan och honung.

Passa på om du har bananer som börjar bli övermogna, ju mognare bananer desto sötare smak.

Det går bra att göra flera bröd samtidigt, längst ner finns receptet på 6 st bröd.




Nedan en video när jag bakar bananbrödet.





Bananbröd 1 st

5 dl fil eller yoghurt
2 mogna bananer
½ dl honung
255 g (ca 4 ½ dl ) vetemjöl
13 g (ca 3 tsk) bikarbonat
½ tsk salt
25 g (ca 0,75 dl) vetekli
73 g (ca 1,75 dl) havregryn

Värm upp ugnen till 160 grader varmluft. Har du Rationalugn ( storkök) så räcker det med 150 grader varmluft.

Smörj en avlång brödform med olja.

Mixa bananerna i filen/yoghurten slätt.

Blanda i honungen.

Sikta ner vetemjölet och bikarbonaten i en annan bunke.

Blanda ordentligt.

Tillsätt havregryn och vetekli i mjölet och blanda allt noga.

Blanda sedan ner det torra i banan och yoghurtmixet.

Häll ner smeten i brödformen.

Grädda ca 1 timme och 20 minuter tills brödet innertemperatur är 98 grader. Har du Rationalugn så är gräddningstiden något kortare.

Om du inte har en termometer så känn med en sticka, är stickan torr är brödet färdigt annars grädda lite till.

Låt brödet svalna i formen en stund och vänd sedanur dem på ett galler med en bakduk över.

Vänta med att skära i brödet tills det svalnat.


6 st bröd

3 l fil/yoghurt
12 st mogna bananer
3 dl honung
1530 g (ca 2,7 dl) vetemjöl
78 g (ca 0,75 dl) bikarbonat
3 tsk salt
438 g (ca 1,1 l) havregryn
150 g (ca 5 dl) vetekli





Bjud en vän på fika


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning