Rårakor med löjrom,smetana och finhackad rödlök




Det är så himla gott med frasiga rårakor toppade med löjrom, smetana och finhackad rödlök. Ett måste är färska citronklyftor som pressas över hela härligheten och dillen ska vi inte heller glömma. Här har jag använt löjrom från Kalix som är den absolut godaste tycker jag.

 Man kan naturligtvis byta ut den mot en billigare variant eller mot tångkaviar om man vill äta vegetariskt. Smetana är väldigt gott till men kan bytas ut mot créme fraiche, gräddfil eller den mjölkfria varianten ifraich som är gjord på havre, passar bra om man har mjölkallergi eller vill äta veganskt.


Det här receptet blir 4 st större rårakor eller 8 st mindre.

6 st stora potatisar av fast sort
Smör och matolja till stekningen
Salt
Peppar

150- 200 g kalix löjrom
2 dl smetana
1 röd lök
1 st citron
färsk dill

Tärna löken fint och skär citronen i klyftor.

Värm upp ugnen till 100 grader.

Lägg dubbelvikt hushållspapper på en ugnsplåt.

Skala och grovriv potatisen.

Salta lite och pressa ur så mycket vätska som går med händerna eller använd en ren kökshandduk som du lägger potatisen i och pressar ur vätskan.

Värm upp en stekpanna till medelvarmt.

Lägg i en rejäl klick smör och en skvätt matolja, snåla inte med fettet.

Dela upp potatisen i 4 lika stora bollar eller 8 st om du vill göra dem mindre.

Lägg i en stor eller två mindre potatisbollar och platta ut dem så tunt det går men ändå håller ihop.

Stek dem tills kanterna börjar se lite frasiga ut ca 3-5 minuter

Dra några varv med pepparkvarnen över varje råraka, salta eventuellt lite till.

Vänd dem sedan och stek klart på andra sidan.

Lägg över på plåten med hushållspapper under så att överflödigt fett rinner av.

Varmhåll dem i ugnen medan resterande rårakor steks.

Lägg dem på tallrikar och skeda upp löjrom, smetana och rödlök mitt på.

Garnera med dill och citronklyftor.


Ät på momangen! 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning