Sojafärsbullar med krämig tomatsås






I dag har jag lagat riktigt god mat på förskolan, snarlikt vanliga köttbullar fast helt veganska. Jag använder Anammas formbara sojafärs och det bli så himla gott.

Jag mixar bönor och blandar med sojafärsen som gör dem lite saftigare och ännu nyttigare. Till en krämig tomatsås och spagetti. 

Först kommer här  ett stort recept för 60 förskoleportioner och efter det kommer ett recept anpassat för en familj på 5-6 portioner.


Recept ca 60 portioner 

Sojafärsbullar:

4 kg Anammas formbara sojafärs
3 st stor gul lök
2 st vitlök solo
1 1/2 kg avrunnen kokta bönor typ stora vita eller kidneybönor
ca 1-2 dl imat ( havre grädde)
1 dl torkad timjan
salt
peppar

Tina sojafärsen i rumstemperatur 30-60 minuter eller i kylen över natten. Färsen ska inte snabbtinas.

Tärna lök och vitlök och stek mjuk i rapsolja utan att ta färg.

Tillsätt timjan och låt fräsa med i löken några minuter och låt allt svalna.

Mixa bönorna med imat till en puré

Blanda ihop allt till en smidig färs.

Smaka av med salt och peppar.

Rulla bullar, stora som köttbullar och lägg på smorda GN-bleck.

Värm upp ugnen till 250 grader varmluft.

Ringla generöst med rapsolja över bullarna i blecken.

Sätt in i ugnen och baka ca 10 minuter.

Skaka om lite i blecken efter halva tiden.


Krämig tomatsås:

3 st stora gula lökar
2 st vitlök solo
1/2 dl torkad timjan
400 g tomatpuré
5 dl vitt matlagningsvin
4 kg krossade tomater
2 dl chilisås
½ dl honung
1 dl grönsaksfond
1 ½ l grädde
500 g ( 5 dl) créme fraiche
salt peppar
ca 1 ½ dl majsstärkelse + lite vatten

Tärna lök/ vitlök och stek mjuk i rapsolja utan att ta färg.

Tillsätt timjan och låt fräsa med några minuter.

Tillsätt tomatpuré och fräs ytterligare några minuter under omrörning.

Slå på vinet och koka några minuter.

Tillsätt krossade tomater, fonden, honungen, chilisåsen och småkoka minst 15 minuter.

Mixa såsen slät.

Om det finns matgäster som inte kan äta mjölkprotein tar man ur till dem här.

Tillsätt grädde och créme fraiche och småkoka 15 minuter till.

Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och red såsen under omrörning.

Koka en stund till,

Om såsen blir för tjock så späd med vatten eller mjölk.

Smaka av med salt och peppar.

( -Mjölkprotein   Ersätt grädde och créme fraiche mot imat och ifraiche )


Tomatsås 5-6 portioner:

1st gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 msk torkad timjan
2 msk tomatpuré
1/2 - 1 dl vitt vin
800 g krossade tomater  (2 st burk)
2 msk chilisås
2 dl grädde
1 dl créme friche
½ msk honung/socker
1 msk grönsaksfond
salt
peppar
ev. 1 msk majsstärkelse utrört i lite kallt vatten


Sojafärsbullar 5-6 portioner:

500 g Anammas formbara sojafärs
290 g bönor typ kidney eller stora vita bönor
en skvätt grädde att mixa bönorna i
1 st liten gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 msk torkad timjan
salt
peppar

Tina sojafärsen i rumstemperatur ca 60 minuter eller i kylen under natten.

Tärna lök och vitlök och stek mjuk i olja utan att ta färg.

Tillsätt timjan och fräs med några minuter.

Mixa bönorna med en skvätt grädde

Häll sojafärsen i en rymlig bunke.

Tillsätt de mixade bönorna och löken.

Massera färsen så den blir blandad och smidig.

Smaka av med salt och peppar.

Hetta upp en stekpanna på medelvärme.

Forma bollar av färsen stora som köttbullar.

Stek bollarna med rapsolja/smör tills de får fin färg och känns klara

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning