Pankopanerad fisk med remouladsås



En uppskattad fiskrätt av både stora och små på min förskola. Här kommer recept både för förskolkök 50-60 portioner och familjerecept på 5-6  portioner. Använd vilken fiskfilé du vill och tillagningstiden beror  på tjockleken på fisken. 





Jag använder nästan alltid kikärtspad istället för ägg på förskolan och det blir minst lika bra. 
Det är både billigare, miljövänligare och äggalergikerna får samma fisk som de andra. 

50-60 portioner:

Ca 7 kg vit fisk  tex. torsk, sej, kapkummel eller flundra.

ca 1 kg vetemjöl

ca 1kg panko

½ dl paprikapulver

2 msk gurkmeja

1 msk salt 

1 tsk malen vitpeppar


ca 30 st ägg eller ca 1- 1 1/2 l kikärtspad


Rapsolja att ringla över fisken


Värm upp ugnen till 210 grader varmluft (Rationalugn)


Rimma gärna fisken dagen före. ( 25 g salt/l vatten blandas och hälls över tinad eller fryst fisk i GN-bleck, låt stå med rimmlagen i kylen till nästa dag)


Låt fisken rinna av och dela i mindre bitar.

Peppra fisken eller i vetemjölet och salta om du inte har rimmat den innan.


Blanda pankon med kryddorna och häll en del av den i ett bleck.


Häll vetemjölet i ett mindre bleck.


Vispa upp äggen i en stor bunke eller häll upp kikärtsspadet i en bunke.


Lägg bakplåtspapper i GN- bleck och ringla i lite rapsolja.


Vänd fiskbitarna i vetemjöl, sedan i äggen eller kikärtsspadet och slutligen i pankon.


Lägg fisken i blecken och ringla över generöst med rapsolja.


Sätt in i ugnen och stek 10-15 minuter beroende på hur tjocka fiskbitarna är, vänd dem gärna en gång efter halva tiden för bästa resultat.


Fiskens innertemperatur bör vara 54 grader.


  • - Gluten Byt ut vetemjöl och panko mot glutenfritt mjöl och glutenfritt ströbröd.


-Ägg Byt ut äggen mot kikärtspad

Remouladsås 50-60 portioner:

2 kg majonäs
3/4 dl pressad citron
3 msk gul curry
1 1/2 kg avrunnen hacad eller mixad pickles.



Blanda majonnäsen med pickles, curry och citronsaft.


- Ägg gör majonäs på kikärtspad eller använd creme fraiche istället för majonäs.




5-6 portioner:


Ca 1 kg vit fisk tex. torsk, sej, kapkummel eller flundra.

2 dl panko

2 dl vetemjöl

1/2 tsk paprikapulver 

1 krm gurkmeja

1 krm salt

några varv med pepparkvarnen


3 st ägg eller 1-2 dl kikärtspad


Värm upp ugnen till 225 grader varmluft.


Tina fisken och låt rinna av. ( rimma gärna fisken 25 g salt i 1 l vatten blandas och hälls över tinad eller fryst fisk, låt stå i kylen till nästa dag)


Lägg bakplåtspapper på ugnsplåtar och ringla lite rapsolja på pappret.


Blanda pankon med paprikapulvret och gurkmejan och ev lite salt och häll upp på en tallrik.


Häll upp vetemjölet på en tallrik.


Vispa upp äggen i en bunke eller häll i kikärtspadet i en skål.


Dela fisken i lagom stora bitar och krydda med lite peppar.


Doppa dem först i vetemjölet, sedan i ägget/kikärtspadet och slutligen i pankon.


Lägg dem på ugnsplåtarna och stek dem ca 10 -15 minuter beroende på tjocklek.


Vänd runt dem efter halva tiden.



Remouladsås 5-6 portioner:


300 g majonäs

200 g hackad eller mixad pickles

1 1/2 tsk gul curry

1 1/2 msk pressad citron


Blanda majonäsen med pickles, curry  och citronsaft.










Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning