Pizza med lax , sparris och citronsojamajonäs





Den godaste pizzan gör man själv, det som krävs är en bra pizzadeg , lite planering eftersom degen ska jäsa till dagen därpå, samt god topping som den här pizzan jag gjorde i helgen. 
En riktigt god och mustig tomatsås gör susen på pizzan, ge den tid och kärlek med en skvätt fin soja från Kikkoman och en nypa socker eller honung.

Börja med pizzadegen dagen dagen innan den ska bakas, det receptet hittar du HÄR.

Innan gräddning


Den här pizzan toppas med en tomatsås sedan mozarella , cocktailtomater, laxfilé som legat i marinad, grön sparris och pumpakärnor för lite textur. När pizzan är färdiggräddad klickar man på lite citronsojamajonäs. Det blir så otroligt  gott.

Ingredienser:

laxfilé ca 70 g / pizza
 Kikkoman pounzo sojasås med citronsmak ca 1 msk / 70 g lax
Peppar

Skär laxen i tunna skivor eller strimlor och lägg i en skål.
Häll över sojasåsen och blanda.
Marinera minst 30 minuter 

-------------

Grön färsk sparris ca 3-4 st / pizza

Skölj sparrisen och bryt av ( kasta) den nedersta delen på sparrisstjälkarna 

----------------

Cocktailtomater ca 6 st / pizza

---------------

Pumpakärnor ca 1-2 msk / pizza 

----------------

Mozarella ca 60-65 g  / pizza

-------------

Tomatsås ( räcker till 6-8 st pizzor )


1 liten gul lök

2 stora klyftor vitlök

1 tsk timjan

3 msk tomatpuré 

2 msk Kikkoman ponzu ( sojasås med citron smak) 

1 burk krossade tomater av god kvalitet tex. Mutti

1 msk socker eller honung

Salt

Peppar

Rapsolja att steka i



Tärna lök och vitlök och stek mjuk i lite rapsolja utan att ta färg.


Tillsätt timjan och fräs med någon minut. 


Tillsätt tomatpurén och fräs med några minuter till. 


Tillsätt sojasåsen och krossade tomaterna. 


Koka upp och låt småkoka minst 30 minuter. 


Smaka av med salt och peppar. 


Mixa slät. 


Kan göras långt i förväg och förvaras i kylen när den svalnat.


--------------------

Citronsoja majonäs:


1 ägg rumstempererat

1 msk kikkoman risvinäger rumstempererat 

1 msk dijonsenap rumstempererat 

3 dl rapsolja rumstempererat 

________

Salt

Peppar

2 msk Kikkoman Ponzu soja med citron smak rumstempererat

1 msk pressad citron


Knäck i ägget i en hög smal bunke

Tillsätt dijonsenap, risvinäger och rapsoljan utan att blanda. 

Sätt ner en mixerstav och Mixa upp och ner till en tjock krämig majonnäs 

Smaka av med salt, peppar, sojan och pressad citron. 

Förvara i kylen fram till servering. 

Hållet ca 14 dagar i kylen. 


Hur du bakar ut pizzadegen finns beskrivet där det receptet är så när du har bakat ut din pizza så bred på ett lagom tjockt lager tomatsås, tryck ut eventuell vätska ur mozzarellan och riv den i småbitar och fördela över tomatsåsen.

Fördela sedan tomaterna över osten.


Lägg laxen i en sil och låt eventuell vätska rinna av, fördela sedan laxen över pizzan och dra några varv med pepparkvarnen.


Lägg till sist på sparrisen och strö över lite pumpakärnor.


Grädda på högta värmen 250 - 300 grader gärna på bakstål för bästa resultat, annars en ugnsplåt som sätts in och värms upp samtidigt som ugnen.

Grädda ca 5 minuter eller tills pizzan ser färdig ut.

Klicka på citronsojamajjon och strö eventuellt lite flingsalt över hela härligheten, ät och njut.




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning