Camelinabröd

Jag har bakat ett riktigt gott, nyttigt och saftigt bröd och använt mig av tre av produkterna som fanns i min senaste Smakbox SOMMARGOTT. Camelinafrö och olja som är rik på omega 3, E-vitamin, fibrer och protein samt Calman's senapspulver för en ännu mera spännande smak. Receptet ger 3 st stora bröd eller ca 5 plåtar med småbröd. Jag gjorde småbröd av en 1/3 del som jag gräddade ena dagen och två större bröd som fick jäsa i kylen en extra dag och fick på så vis nygräddad bröd två dagar i rad. Det går bra att halvera receptet om man vill och frysa brödet går alldeles utmärkt.






Camelina surdegsbröd : 3 st större bröd eller 5 plåtar småbröd


1 l ljummet vatten

200 g aktiv surdeg

500 g durumvetemjöl

1000 g vetemjöl special

1 msk Colmans senapspulver

3 msk Camelinaolja

4 msk Camelinafrön

20 g havssalt

+camelinafrön att toppa med



Blanda vatten, aktiv surdeg och durumvetemjöl och hälften av vetemjölet.


Arbeta ihop i assistenten på låg till medelhastighet.


Tillsätt resten av vetemjölet lite i sänder och arbeta degen på medelhastighet i ca 10 minuter.


Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen 5 minuter till.


Lägg över degen i en inoljad plastback med lock eller liknande och låt stå framme i rumstemperatur några timmar så du ser att den kommer igång och börjar jäsa, vik den några gånger under tiden. ( dra ytterkanterna på degen in mot mitten )


Ställ in i kylen till nästa dag.


Stjälp upp degen på lätt mjölad bänk och dela den i 3 lika stora bitar utan att knåda.


Vik varje degbit genom att dra ut ytterkanterna in mot mitten flera gånger tills du får en spänd rund bulle. 


Om du vill göra stora bröd så fukta degens ovansida med lite vatten och tryck/ rulla degen i Camelinafrön, lägg sedan brödet med fröna ner i en mjölad jäskorg.


Täck över och låt stå och jäsa i rumstemperatur övertäckt i några timmar eller i kylen till nästa dag.


Vill du göra småbröd så rulla försiktigt ut degbitar och dela i mindre bitar, doppa i lite vatten sedan i Camelinafrön.


Lägg på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckt någon/några timmar i rumstemperatur.


Sätt ugnen på 250 g varmluft.


Ha en tom plåt längst ner i ugnen som sedan ska fungera som ångfunktion.


Sätt in plåten med småbröd och släng samtidigt in ett glas med varmt vatten på den tomma heta plåten längst ner, stäng snabbt igen ugnsluckan.


Grädda 8-10 minuter.


Se till att temperaturen kommer upp till 250 g grader mellan varje plåt du gräddar.


Låt svalna utan bakduk och gärna på ett galler.


Stora bröden gräddas på samma sätt men gräddas till en innertemperatur på 98 grader ca 30-40 minuter. Vrid ner temperaturen från 250 grader till 225 grader varmluft efter 10 minuter.




Lycka till! 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning