Rabarber och kanelglass

En somrig och otroligt god glass med smak av syrlig rabarber och kanel som blir en fin och god kombination.
Glassen kräver ingen glassmaskin och hälls ner i en form, typ brödform eller burk som  en överbliven glassburk med lock. Vill man kunna skiva upp den i stället för att kula så klä formen med bakplåtspapper och häll sedan i glassen, då kan den lätt tas upp ur formen när den frusit för att sedan skäras upp i fina skivor.



Glass:

5 dl vispgrädde 40% fetthalt
1 st burk (397 g ) kondenserad mjölk
1 tsk vaniljsocker
ca 6 msk rabarbersylt
2-4 tsk malen kanel



Börja med sylten som kan göras långt i förväg.


Rabarbersylt:

500 g rabarber
250 g syltsocker

Skölj och skär rabarben i tunna skivor.

Lägg i kastrull med syltsockret och koka upp på medelvärme.

Låt småkoka tills rabarbern är mjuk ca  5- 10 minuter.

Häll upp i ren burk med lock och låt svalna.

Förvara i kylen.


Glass:

Leta fram en passande form som rymmer 2 liter.

Klä eventuellt formen med bakplåtspapper.

Vispa grädden till mjuka toppar.

Vispa ner den kondenserade mjölken och vaniljsockret.

Häll hälfen av smeten i formen.

Skeda ner lite rabarbersylt och pudra över kanel, rör om lite med en gaffel.

Häll i resten av smeten och upprepa med sylt och kanel, rör om på samma sätt.

Lägg på lock eller plasta formen ordentligt och ställ in i frysen till nästa dag.

Vill man kula upp glassen så låt den stå framme i rumstemperatur en lite stund innan

Har du bakplåtspapper i formen så tar du bara ur glassen ur formen och skivar upp det du vill ha och ställer tillbaka resten i frysen.

Låt glassen tina något innan du äter den för bästa smak.

Tips:

När du klär formen med bakplåtspapper så skrynkla först ihop pappret ordentligt för att sedan släta ut det så formas pappret mycket enklare och det blir lättare att lägga dit i formen.

Lycka till!







Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning