Rabarber och kanelglass
En somrig och otroligt god glass med smak av syrlig rabarber och kanel som blir en fin och god kombination.
Glassen kräver ingen glassmaskin och hälls ner i en form, typ brödform eller burk som en överbliven glassburk med lock. Vill man kunna skiva upp den i stället för att kula så klä formen med bakplåtspapper och häll sedan i glassen, då kan den lätt tas upp ur formen när den frusit för att sedan skäras upp i fina skivor.
Glass:
5 dl vispgrädde 40% fetthalt
1 st burk (397 g ) kondenserad mjölk
1 tsk vaniljsocker
ca 6 msk rabarbersylt
2-4 tsk malen kanel
Börja med sylten som kan göras långt i förväg.
Rabarbersylt:
500 g rabarber
250 g syltsocker
Skölj och skär rabarben i tunna skivor.
Lägg i kastrull med syltsockret och koka upp på medelvärme.
Låt småkoka tills rabarbern är mjuk ca 5- 10 minuter.
Häll upp i ren burk med lock och låt svalna.
Förvara i kylen.
Glass:
Leta fram en passande form som rymmer 2 liter.
Klä eventuellt formen med bakplåtspapper.
Vispa grädden till mjuka toppar.
Vispa ner den kondenserade mjölken och vaniljsockret.
Häll hälfen av smeten i formen.
Skeda ner lite rabarbersylt och pudra över kanel, rör om lite med en gaffel.
Häll i resten av smeten och upprepa med sylt och kanel, rör om på samma sätt.
Lägg på lock eller plasta formen ordentligt och ställ in i frysen till nästa dag.
Vill man kula upp glassen så låt den stå framme i rumstemperatur en lite stund innan
Har du bakplåtspapper i formen så tar du bara ur glassen ur formen och skivar upp det du vill ha och ställer tillbaka resten i frysen.
Låt glassen tina något innan du äter den för bästa smak.
Tips:
När du klär formen med bakplåtspapper så skrynkla först ihop pappret ordentligt för att sedan släta ut det så formas pappret mycket enklare och det blir lättare att lägga dit i formen.
Lycka till!
Kommentarer