Baconfisk med örter

 En ny fiskrätt som jag lagade nyligen på förskolan som blev mycket omtyckt.

    Baconet och örterna ger fin smak åt fisken som föll både barn och vuxna i smaken.

På förskolan serverade jag kokt potatis till och när jag gjorde den hemma pressade jag den kokta potatisen och det blev hur gott som helst.

En god sallad och små gröna ärtor smakar gott till.

Recept nedan för storkök och till den lilla familjen på 3 portioner.








Baconfisk ca 60-70 förskoleportioner.


7 kg vit fisk tex. torsk eller sej

2 kg bacon

400 g gul lök / schalottenlök

3 st vitlök solo

Rapsolja att steka i

2,6 kg créme fraiche

2 dl hackad fryst/färsk dill

4 dl hackad fryst/färsk persilja

4 dl hackad fryst/färsk basilika

1 dl dijonsenap

1 l riven ost gärna smakrik typ cheddarost

ev.salt 

peppar



Rimma gärna fisken dagen innan.


25 g salt / l vatten.


Lös upp saltet i vattnet och häll över fisken tinad eller fryst.


Låt stå i kylen till nästa dag.


Sila av fisken.


strimla och stek baconet, låt sedan överflödigt fett rinna av.


Tärna lök och vitlök och stek mjuk i lite rapsolja utan att ta färg, låt svalna



Lägg fisken i smord ungsform.


Blanda créme fraiche, senap, örter, bacon,ost, lök och smaka av med peppar och ev.salt.


Var försiktig med saltet eftersom fisken är rimmad och både ost och baconet är salt.


Värm upp ugnen till 180 grader varmluft rationalugn, lite varmare i vanlig hemma ugn ca 200 grader varmluft.


Bred smeten över fisken.


Baka i ugnen 15-20 minuter till fisken innertemperatur är 54 grader.

Tiden beror på ugn och hur mycket fisk det är i formen.


Baconfisk 3 portioner

450 g vit fisk tex. torsk eller sej.

80 g schalottenlök  ( ca 1 st bananschalottenlök)

1 st stor vitlöksklyfta

125 g (1 pkt ) bacon

2 dl créme fraiche

1 msk dijonsenap

1 msk hackad fryst/färsk dill

1 msk hackad fryst/färsk persilja

1 msk hackad fryst/färsk basilika

1 dl riven ost, gärna lite lagrad typ cheddarost

peppar

ev. salt


Gör på samma sätt som ovan.


Lycka till! 





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning