Danskt rågbröd
Det här brödet har blivit min absoluta favorit. Det är både otroligt gott och så blir man blir riktigt mätt av det också och det känns bra tycker jag.
Jag brukar äta det när jag är och hälsar på min syster Ulrika och hennes man Micke som bakar och säljer det på sitt konditori och bageri Lilla Maräng i Järna utanför Södertälje.
Jag bad Micke om receptet och fick även lov att dela med mig av det, och det gör jag mer än gärna till er.
Jag bakar det endast med surdeg men jag vet att man även kan tillsätta lite jäst om man inte har någon surdeg eller vill att det ska gå snabbare. I så fall så är det lagom med ca 20 g jäst i den satsen där det blir två bröd. Jästiden blir då ca 2 timmar.
Vill man göra en större sats så står den mängden längst ner på sidan, där finns också en video på själva baket 👇
Recept 2 st mindre bröd i 2 st formar på 1.3 l
eller 1 st stort bröd i en form på 2 l
Dag 1.
200 g krossat råg
130 g solroskärnor
333 g vatten
25 g havssalt
Häll krossad råg, solroskärnor och salt i en stor bunke.
Koka upp vattnet och häll över.
Plasta och låt svalna i rumstemperatur.
Går att förbereda några dagar
innan, ställ det då i kylen
Dag 2.
600 g fullkornsdinkel
200 g aktiv rågsurdeg
200 g mörk sirap
417 g ljummet vatten ca 35 grader.
Blanda allt från steg 1 och steg 2 i en blandare. Blanda på lägsta hastigheten i 10 minuter.
Smörj 2 avlånga bakformar 1.3 l formar är lagom för den här satsen. Eller en stor på 2 l.
Lägg smeten i formarna, den är ganska lös i konsistensen.
Det bör vara 2 cm kvar upp till kanten.
Låt jäsa i rumstemperatur med dubbla bakdukar. De ska ha jäst upp till kanten. Det tar minst 8 timmar, beroende på temperatur i köket.
Värm upp ugnen till 250° varmluft.
Sätt in bröden och sänk temperaturen till 175° varmluft och grädda till brödets innertemperatur är 98 grader, ca 60 - 70 minuter.
Låt bröden svalna i formen med bakduk över eller ta ur dem och linda in i bakdukar. Låt svalna helt innan de läggs i plastpåsar. Brödet håller sig saftigt i flera dagar och bör skäras i tunna skivor. Smakar supergott med bara smör och ost.
Recept på 6 st bröd 1.3 l formar
Steg 1.
600 g krossad råg
400 g solroskärnor
1000 g vatten
80 g havssalt
Steg 2.
1800 g fullkornsdinkel
700 g aktiv rågsurdeg
600 g mörk sirap
1250 g vatten
Lycka till!
Kommentarer