Danskt rågbröd




 Det här brödet har blivit min absoluta favorit. Det är både otroligt gott och så blir man blir riktigt mätt  av det  också och det känns bra tycker jag.

Jag brukar äta det när jag är och hälsar på min syster Ulrika och hennes man Micke som bakar och säljer det på sitt konditori och bageri Lilla Maräng i Järna utanför Södertälje.

Jag bad Micke om receptet och fick även lov att dela med mig av det, och det gör jag mer än gärna till er.

Jag bakar det endast med surdeg men jag vet att man även kan tillsätta lite jäst om man inte har någon surdeg eller vill att det ska gå snabbare. I så fall så är det lagom med ca 20 g jäst i den satsen där det blir två bröd. Jästiden blir då ca 2 timmar. 

Vill man göra en större sats så står den mängden längst ner på sidan, där finns också en video på själva baket 👇

Recept 2 st mindre bröd i 2 st formar på  1.3 l 

eller 1 st stort bröd i en  form på 2 l

 

Dag 1.

200 g krossat råg

130 g solroskärnor

333 g  vatten 

25 g havssalt


Häll krossad råg, solroskärnor och salt i en stor bunke. 

Koka upp vattnet och häll över. 

Plasta och låt svalna i rumstemperatur. 

Går att förbereda några dagar 

innan, ställ det då i kylen


Dag 2.


600 g fullkornsdinkel

200 g aktiv rågsurdeg

200 g mörk sirap

417 g ljummet vatten ca 35 grader. 


Blanda allt från steg 1 och steg 2 i en blandare. Blanda på lägsta hastigheten i 10 minuter.


Smörj 2 avlånga bakformar 1.3 l formar är lagom för den här satsen. Eller en stor på 2 l.

Lägg smeten i formarna, den är ganska lös i konsistensen. 

Det bör vara 2 cm kvar upp till kanten. 

Låt jäsa i rumstemperatur med dubbla bakdukar. De ska ha jäst upp till kanten. Det tar minst 8 timmar, beroende på temperatur i köket. 


Värm upp ugnen till 250° varmluft. 

Sätt in bröden och sänk temperaturen till 175° varmluft och grädda till brödets innertemperatur är 98 grader, ca 60 - 70 minuter.

Låt bröden svalna i formen med bakduk över eller ta ur dem och linda in i bakdukar. Låt svalna helt innan de läggs i plastpåsar. Brödet håller sig saftigt i flera dagar och bör skäras i tunna skivor. Smakar supergott med bara smör och ost.




Recept på 6 st bröd 1.3 l formar


Steg 1.

600 g krossad råg

400 g solroskärnor

1000 g vatten 

80 g havssalt


Steg 2.

1800 g fullkornsdinkel

700 g aktiv rågsurdeg

600 g mörk sirap 

1250 g vatten


Lycka till!






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning