Indisk Dhal med Raita

 Det här är så galet gott, ni måste prova att laga det. Receptet är för storkök så ni som vill laga mindre får räkna om lite. Kan hända att jag lägger till ett familjerecept vid ett senare tillfälle.

Gör man Raitan med växtbaserad créme fraiche så blir hela rätten vegansk. 


Ca 60-70 förskoleportioner. 

Indisk Dhal

4 st vitlök solo

5 st stora gula lökar 

1 kg morot

100 g ca 1 dl riven färsk ingefära

1 ½ msk torkad koriander

2 msk spiskummin

2 tsk kanel

1 ½ msk chilipulver

4 kg krossade tomater

2 msk gurkmeja

ca 3 l kokosmjölk

2 dl grönsaksfond gärna Touch of taste Asian fond

1-2 dl pressad lime

1800 g (2 l) okokta röda linser

2 st knippen färsk koriander

salt


Tärna lök och vitlök och stek mjuk i rapsoljan.


Tillsätt kryddorna och fräs några minuter till.


Tärna moroten och tillsätt i grytan.


Slå på krossade tomater och kokosmjölk och låt koka upp.


Skölj linserna och tillsätt i grytan.


Låt småkoka tills linserna är lagom mjuka.


Späd eventuellt med vatten om grytan känns för tjock.


Grovhacka den färska koriandern och tillsätt mot slutet av koktiden

Smaka av med limejuice och salt.



Raita

2 kg Matyoghurt alt. växtbaserad créme fraiche

1 st finriven vitlöksolo

100 g färsk finstrimlad mynta

salt

Peppar

Ca 4 msk pressad lime 

½ dl olivolja


Blanda ihop och smaka av med salt, peppar och lime.

Egen matyoghurt gör du så här.

Ställ ett durkslag i en bunke.

Lägg en ren kökshandduk i durkslag et. Gör du en liten sats hemma kan du ta ett kaffefilter.

Häll yoghurt naturell i durkslaget, Plasta och ställ in i kylen till nästa dag. (kan stå i flera dagar)

Nu har du en fast och krämig yoghurt och vasslen i bunken under kan du använda som degvätska när du bakar t.ex.

6 l yoghurt blir 2 kg när den är klar.

Video 👇
























Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning