Nattjästa tekakor

Fluffiga och goda tekakor. Det här blir en stor sats så det är perfekt att frysa in och bara ta fram när man vill ha då de tinar snabbt.

De ska jäsa i kylen under natten så börja dagen innan de ska avnjutas. 

Här gjorde jag extra små då blev det 64 st.

Längst ner i inlägget finns en video där jag bakar ut dem 👇


Tekakor 50-60 st


1 l mjölk eller växtbaserad dryck

6 dl havregryn

50 g jäst

1100 g vetemjöl special

1 dl strösocker

300 g smör eller margarin  

25 g ( ca 4 tsk) havssalt


Värm upp mjölken/drycken i en kastrull till kokpunkten och tag bort från värmen. 


Häll i havregrynen i den heta mjölken och tillsätt även smöret/ margarinet.


Rör om och låt svalna helt i rumstemperatur. 


Häll ner den nu helt avsvalnade "gröten" i bunken till assistenten. 


Smula ner jästen och rör ut i gröten. 

Tillsätt sockret och sedan nästan allt vetemjölet  arbeta degen på låg hastighet, tillsätt resten av vetemjölet om det behövs och arbeta degen10-15 minuter. 

Tillsätt saltet och arbeta degen 5 minuter till. 


Täck över bunken ordentligt eller lägg över i en smord plastback med lock och ställ in i kylen till nästa dag. 


Värm upp ugnen till 225°


 Stjälp upp degen på lätt mjölad bänk. 


Dela degen i fyra lika stora bitar och arbeta ihop varje del genom att dra ytterkanten på degen in mot mitten flera gånger och vända runt till en rund boll. Lägg över en bakduk och låt vila/spänna av 15 minuter. 


Dela i i 50 - 60 lika bitar beroende på hur stora du vill ha dem.

Rulla till bullar och kavla ut dem något. 

Lägg på plåtar klädda med bakplåtspapper, och nagga dem med en gaffel eller brödnagg. 

Låt jäsa 40 minuter. 

Grädda mitt i ugnen 10 minuter. 

Låt svalna på galler täckta med bakduk. 






Lycka till! 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning