Potatis och fänkålsfocaccia

 Ett otroligt smakrikt bröd  med fänkål, dill och rå potatis som blir lite som chips på toppen.

Jag har receptet på bloggen sedan tidigare men har ändrat det lite så här kommer det nu.

En video finns också längst ner i inlägget 👇






2 st bröd:


25 g jäst 

3 dl kallt vatten

1/2 dl olivolja

1 msk honung

220 g vetemjöl special

160 g durumvetemjöl

1 msk havssalt


Topping:


2 st stora råa potatisar

1/2 liten färsk fänkål

1 st liten knippe färsk dill

1 ½ dl  olivolja

2 st stora klyftor vitlök

Flingsalt


Rör ut jästen i vattnet.


Tillsätt honung, durummjöl och hälften av vetemjölet.


Arbeta degen några minuter och tillsätt resten av vetemjölet.


Arbeta degen 10 minuter på medelhastighet i maskin.


Tillsätt olivoljan och saltet och arbeta degen 5 minuter till.


Täck över bunken med en bakduk och låt jäsa ca 40 minuter.


Häll ut degen på mjölad arbetsbänk.


Dela degen i två delar.


Forma till två runda bröd och kavla ut ca 1 cm höga. 


Lägg dem på 2 st ugnsplåtar med bakplåtspapper som du pensla med lite rapsolja. 


Låt jäsa i rumstemperatur med bakduk över till dubbel storlek ca 60 minuter eller i kylen till nästa dag. 


Värm upp ugnen till 220 grader varmluft.


Skiva potatisen tunt gärna på mandolin, torka torrt med hushållspapper och lägg i en bunke. 


Skiva fänkålen tunt, gärna på mandolin och lägg i en bunke. 


Mixa dill med stjälkar och allt med olivolja och vitlök och lite salt. 

Häll dilloljan på potatisen resp. fänkålen och massera in ordentligt. 


Tryck försiktigt hål i bröden med hjälp av vattendoppade  fingrar. 


Fördela  fänkålen på bröden och därefter potatisen. 


Strö över lite flingsalt.


Sätt bröden i ugnen och sänkvärmen till 200 grader varmluft.


Grädda 10-15 minuter tills de har fin färg och en innertemperatur på 96-98 grader.



Låt svalna utan bakduk och ät dem samma dag.



Supergott till soppa eller på buffébordet.













Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning