Köttfärslimpa med äppelgräddsås

 Köttfärslimpa med äppelgräddsås, äpple och svampströssel och en sötsyrlig vitkålssallad med äpple, perfekt nu när det är äppelsäsong och så himla gott. Det här receptet skapade jag till kokboken Från Kantiner och Kartonger till Kunskap och Kärlek som går att köpa hos BERGKVIST Publishing 



Köttfärslimpa 10 port


1 kg nöt eller blandfärs

1 st gul lök

3 st vitlöksklyftor 

½ dl torkad timjan

200 g färsk svamp tex portabello eller champinjoner

1 ½ dl ströbröd

3 dl mjölk

215 g kokta stora vita bönor eller kidneybönor.

½ dl dijonsenap

3 st ägg

2 msk koncentrerad svampfond

Olja eller smör att steka I 

Salt, peppar


Äppelgräddsås:


4 dl drickfärdig äppeljuice

½ tsk äppelcidervinäger

4 dl grädde

1 msk koncentrerad kalvfond

1 msk koncentrerad brynt schalottenlökfond

1 msk ljus soja

Spadet från köttfärslimpan

Majsstärkelse 

Smör

Salt, peppar


Svamp och äppelströssel:


Färsk svamp tex. Portabello eller champinjoner

Äpple syrligt tex Granny Smith

Olja eller smör att steka I 


Vitkålssallad med äpple:


500 g Finstrimlad vitkål                                                                                      

2 st rivet sött äpple tex Royal Gala                                                     

1 dl Äppelcidervinäger                                                                                       

1 ½ msk strösocker                                                                                                   

1 ½ msk Vatten                                                                                                    

1 msk Olivolja                                                                          

Salt, peppar  

  

Gör så här:


Stek lök och vitlök mjuk i rapsolja / smör utan att ta färg, tillsätt timjan och låt steka med ett par minuter. Låt svalna.


Stek svampen i rapsolja/ smör så den får ordentligt med färg och stekyta, krydda den med salt och peppar. Låt svalna.


Häll ströbrödet i en stor bunke och häll över mjölken. Låt stå och svälla 10 minuter.


Mixa bönorna, tillsätt en skvätt vatten så går det lättare att mixa.


Blanda ihop alla ingredienserna, salta och peppra. Gör ett stekprov och smaka av kryddningen.


Smörj en avlång bakform med smör eller rapsolja.


Fördela köttfärssmeten i formarna. Tryck ner färsen ordentligt och släta ut ovansidan med en vattensköljd slickepott.


Värm upp ugnen till 200 grader varmluft.


Sätt in formarna och sänk värmen till 120 grader varmluft.


Baka limporna till en innertemperatur på 75 grader. Ca 90 minuter beroende på ugn och storlek på form.


Häll av och spar köttsaften som bildas i formarna till såsen. 

Kyl eventuellt limpan i formen det blir finast skivor om den skivas kall. Värm upp dem på 120 grader vid serveringen, gärna med 20% ånga om man har.


Äppelgräddsås: 


Häll alla ingredienser utom majsstärkelse och smöret i en kastrull. Koka och låt småkoka 10 minuter. Blanda ut majsstärkelse i lite kallt vatten och red av såsen till önskad konsistens. Låt såsen småkoka minst 15 minuter. Smaka av med salt och peppar och runda av med en klick smör.


Vitkålsallad:


Koka upp lagen och slå den het över vitkålen. Massera in lagen i vitkålen och smaka av med salt och peppar. Ställ den i kylen. Tillsätt finstrimlad äpple och servera.


Svamp och äppelströssel:


Stek svamp och äpple i smör/ rapsolja så det får ordentligt med färg och stekyta, strössla över den färdigskivade köttfärslimpan eller ha den som tillbehör bredvid.




Hoppas du lagar det hemma hos dig :)


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning