Dalakakor



Så himla goda!

 Här visar jag också i videon längst nr i inlägget hur jag bakar ut dem direkt på bakplåtspappret så de blir runda och fina.



Dalakakor 8 st


1 l mjölk

100 g jäst

200 g fint rågmjöl

1200 g vetemjöl special

1 ½ dl ljus sirap

2 tsk malen eller stött fänkål

2 tsk anis 

1 ½ dl rapsolja 

2 tsk havssalt 


Smula sönder jästen i bunken till assistenten.

Lös upp jästen med en del av mjölken.

Häll på resten av mjölken.

Tillsätt sirapen, anis och fänkål, rågmjölet och hälften av vetemjölet.

Arbeta degen på medelhastighet och fyll på med resten av vetemjölet.

Arbeta degen 10 minuter efter allt mjöl är tillsatt.

Tillsätt rapsoljan lite i taget och arbeta in i degen.

Tillsätt saltet och arbeta degen  5 minuter till.


Täck över bunken och jäs i rumstemperatur ca 40 minuter.

Värm upp ugnen till 225° varmluft.


Häll upp degen på lätt mjölad arbetsbänk.


Dela degen i 8 delar.


Forma och arbeta varje degbit genom att dra degens ytterkant in mot mitten flera gånger och forma till en spänd rund bulle.


Täck över bullarna.


Tag en bulle, och lägg på lätt mjölad bänk.

Mjöla lite på en kavel och börja kavla.

Fortsätt kavla på ett bakplåtspapper till en rund ganska tunn kaka ca 25 cm i diameter.

(Skrapa bort mjölet från bänken och fukta bänken med lite vatten så inte bakplåtspappret glider när du kavlar)

Kavla gärna med en kruskavel sista kavlingarna.


Nagga brödet med en gaffel eller brödnaggare.


Täck över med bakduk och fortsätt med nästa degbulle.


Jäs minst 30 minuter eller tills du ser att den jäst upp lite.


Grädda brödet gärna på ett bakstål eller en uppvärmd ugnsplåt.

Grädda till ljus fin färg ca 6-8 

minuter.


Lägg de nygräddade bröden på en bakduk tillsammans, väl täckta med bakdukar.








Ät och njut nygräddade.

De går bra att frysa in. 

Jag delar mina i fyra bitar och fryser in så fort de har svalnat helt.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning