Morotsoppa med ingefära och kokosmjölk


 

Så himla god och nyttig soppa som  är vegansk. Den är populär bland både barn och vuxna på min förskola.

Toppa soppan med något krispigt som krutonger, grönkålchips, rostade morotskal  och rostade pumpakärnor allt eller något.

Receptet på krisp finns längst ner i inlägget.

En klick keso alt. veganmjukost  i soppan är väldigt gott


Här kommer recept både familj och storköksstorlek, bra va!


Morotsoppa 4 -5 port:


700 g morötter ca 12 st

½ stor gul lök 

2 st vitlöksklyftor

½ dl vitt matlagningsvin

14 g riven färsk ingefära

2 msk koncentrerad grönsaksfond

½ tsk sambal oelek

½ ekologisk apelsin, zest och saft 

1 st förpackning kokosmjölk 250 ml.

Ca 5 dl vatten.

Salt

Peppar


Skala och skiva morötterna i tunna skivor. Spara skalen och gör krisp av.


Tärna lök och vitlök.

I en rymlig gryta/kastrull

Stek lök och vitlök mjuk I rapsolja utan att ta färg.


Häll på matlagningsvinet och koka ett par minuter.


Tillsätt ingefära, grönsaksfond, sambal oelek, zesten och saften från apelsinen, kokosgrädden och  morötterna och 1 tsk salt


Häll på vatten så att morötterna täcks.


Låt allt koka upp, vrid ner värmen och låt allt sjuda på låg till medeltemp med lock tills morötterna är mjuka.


Mixa soppan 


Späd med vatten till önskad konsistens. 


Smaka av med salt och peppar.



Morotsoppa 50-60 förskoleportioner.


7 kg morot

6 st gul lök

8 st vitlök solo

150 g riven färsk ingefära

5 st ekologiska apelsiner, zest och saft

1 l vitt matlagningsvin 

5 l kokosmjölk

1 msk sambal oelek 

3 dl koncentrerad grönsaksfond 

5 l vatten

Salt

Peppar


Skala och skiva eller riv morötterna (spar skalen till krisp)


Tärna eller skiva lök och vitlök.

I en gryta på 24 liter.

Stek lök och vitlök mjuk i rapsolja utan att ta färg. 


Slå på vinet och låt koka några minuter. 


Tillsätt ingefära, grönsaksfonden, saften och zesten från apelsinen, kokosmjölken och morötterna och 2 msk salt.

Häll på vatten så det täcker morötterna.

Låt allt koka upp och vrid ner värmen till låg/ medeltemp.Sätt på locket och sjud tills morötterna är mjuka.


Mixa soppan slät. 

Späd med vatten till önskad konsistens. 

Smaka av med salt och peppar. 


Morotskrisp:


Värm upp ugnen till 150° varmluft.


Skölj morotskalen, låt rinna av och torka dem torrt med hushållspapper.


Lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper 

Ringla över olivolja och pyttelite salt.


Blanda runt ordentligt och sprid ut tunt på plåten.


Rosta i ugnen tills allt är torrt och krispigt.


Ju tunnare desto snabbare men ca 30 minuter.


Rör runt ett par gånger under tiden.


Klimatsmart att kunna använda skalen.


Rostade pumpakärnor/solrosfrön


Värm upp ugnen till 200° varmluft

Bred ut frön på ugnsplåten och rosta tills de får lite färg  och börjar "knäppa' i dem. Passa noga så de inte bränns, det går ganska fort.

Man kan även rosta dem i en torr stekpanna, rör om och passa dem noga.


Rostade grönkålchips:


Värm upp ugnen till 150° varmluft


Riv av grönkålen från den hårda stammen.

Skölj dem, låt rinna av och torka torr med hushållspapper.

Lägg på plåt med bakplåtspapper och massera in lite olivolja och pyttelite salt.

Rosta tills grönkålen är krispig, rör om med jämna mellanrum 


Krutonger:


Värm upp ugnen till 150° varmluft

Skär bröd i små tärningar.

Riv vitlök och blanda med olivolja i en skål. 

Massera in vitlöksoljan i brödtärningarna.

Vill man ha mer smaksättning så passar olika örter fint.

Rosta tills krutongerna är frasiga.

Rör om med jämna mellanrum.







Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning