Nattjästa havrebullar

 Goda och nyttiga bullar som jag fyllt med kokt havreris. Perfekt att ta reda på överblivet havreris och självklart kan man även använda kornris och bulgur också och har man inget så kokar man nytt för det blir så himla matigt och gott.

Vill man göra större sats så är det bara att dubblera och mängden havreris tar man det man har helt enkelt.



 




Havrebullar 16 st

6 dl vatten 

12,5 g jäst (¼ paket färsk jäst eller 1 tsk torrjäst)

780 g (13 dl) vetemjöl special 

½ dl rapsolja 

1 ½ msk havssalt 

660 g (10 dl) kokt havreris (= 2 dl okokt havreris)


Vita vallmofrön till garnering


Lös upp jästen i vattnet i bunken till assistenten. 

Häll i mjölet och arbeta degen på medelhastighet 10 minuter.

Tillsätt rapsoljan och saltet och arbeta degen 5 minuter till.

Tillsätt det kokta havreriset och arbeta in i degen ordentligt.


Nu ska degen jäsa i kylen till nästa dag. Om bunken är rejält stor plasta du den eller så lägger du över degen i en större plastlåda med lock. Bra är att pensla lådans insidan med lite rapsolja så lossnar den lätt sedan.


Ta fram degen och stjälp upp på lätt mjölad bänk.


Dela degen i två lika stora delar. 

Knåda degen genom att dra degens ytterkanter in mot mitten flera gånger, vänd runt och forma till två spända bullar.

Låt bullarna ligga och bli lite rumsvarma ca 15 minuter eller mer.

Platta ut bullen något och dela mitt i tu med degskrapan sedan tvärs över så det blir fyra, sedan en gång till så det blir åtta lika stora bitar av varje bulle.


Lägg bakplåtspapper på 2 st ugnsplåtar.

Lägg bitarna på plåtarna och platta till dem något så de blir jämntjocka.


Täck över med bakduk och låt dem jäsa 1-2 timmar i rumstemperatur.


Värm upp ugnen i god tid till 250° varmluft eller 275° över och undervärme. Vill man ha lite frasigare yta så värm upp en plåt längst ner i ugnen och släng in ett glas med hett vatten på den heta plåten efter att bullarna satts in och stäng luckan snabbt, så bildas ånga och bröden får en krispigare yta.


Pensla bullarna med lite vatten och strössla dem med vita vallmofrön.

Grädda bröden 8-10 minuter eller tills de ser klara ut.

Gräddar du i omgångar så se till att ugnen kommer upp i rätt temperatur innan nästa plåt gräddas.

Låt gärna bröden svalna på galler utan bakduk.





Lycka till!


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning