Påskpavlova

 




En riktigt god pavlova som passar i alla lägen. 
Spritsar man marängen som hönor så blir det en succé till påsk.
 Vill man inte göra egen lemon curd så finns det färdig att köpa på burk.

Det som är bra med att göra egen lemon curd förutom att det blir väldigt gott är att man får användning för äggulorna som annars blir över.


Pavlova med citronmousse och färska hallon.


Pavlova:

200 g äggvita (från 6 st medelstora ägg) 

300 g (3 ½ dl) strösocker 

5 g (1 tsk) pressad citron eller vit vinäger

8 g (1 msk) majsstärkelse 


Lemon curd:


Saften från 1-2 citroner (1 dl)

2 tsk rivet citronskal

75 g socker

4 äggulor

60 g smör


Blanda alla ingredienserna  i en värmetålig skål. 


Sätt skålen över en kastrull med kokande vatten. 


Vispa till en fin och slät konsistens. 


Tag skålen från värmen. 


Lägg över curden i en kruka eller glasburk. 


Låt svalna och förvara i kylen. 


Det är bra att göra curden minst dagen före den ska användas så den får tjockna till.


 Den håller ca två veckor i kylen


Citronmousse:

ca 300 g lemon curd

250 g mascarpone

1 dl vispgrädde


Topping:

250-350 g färska hallon

Citronmeliss


2 st marängbottnar:


Förbered två plåtar med bakplåtspapper. Rita gärna upp en rund ring, ca 20 cm i diameter, på varje papper som hjälp när du sen ska spritsa på marängsmeten.


Sätt ugnen på 120° varmluft


Det är viktigt att inget fett finns kvar i bunke och vispar för att få ett bra resultat. Rengör noga och avsluta med att torka ur med pressad citron eller vinäger. 

Inte en gnutta äggula får heller finnas i äggvitan.


Vispa äggvitan med elvisp till ett fast skum, tillsätt strösockret lite i taget i omgångar på ganska hög hastighet.

Vispa till en styv och glansig maräng.

Vispa ner citronsaften.

Sluta vispa och sikta ner majsstärkelse och blanda med en slickepott ( inte vispa)


Fyll smeten i en spritspåse med rund tyll eller klipp bara ett lagom stort hål.


Spritsa runda toppar runt i cirkeln och sedan små toppar eller ringlar innanför så det blir en botten. Gör lika på den andra plåten.

Vill du göra hönor så färgar man en liten del av marängsmeten som blir över med orange pastafärg och en del med röd pastafärg.

Spritsa med pyttesmå tyllar (eller klipp ett pyttelitet hål) näbbar, och kammar så det ser ut som hönor. Till ögon satte jag dit svarta strösselkulor.


Jag gjorde hönor på en av bottnarna som jag satte överst på tårtan sedan.


Sätt in i ugnen och grädda ca 2 timmar så att de blir helt torra och släpper från bakplåtspappret. Ha koll på plåten och sänk eventuellt värmen till 100° efter 30 minuter.

 Låt svalna på plåten.


Detta kan göras dagen innan serveringen.


Cirtonmoussen:


Vispa lemoncurden med mascarponen med elvisp.


Tillsätt ovispad grädde och vispa till fluffig konsistens.


Fyll upp en spritspåse med moussen.

Kan förberedas några timmar innan serveringen och förvaras i kylen.


Montering:


Lägg en av bottnarna på serveringsfatet.

Spritsa hälften av moussen på marängbottnen och lägg på den andra marängbottnen över.

Spritsa resten av mossen på den översta marängbottnen och lägg dit hallonen och Citronmeliss.


Tårtan kan göras helt ett par timmar innan serveringen, förvaras i kylskåpet utan att täcka över tårtan med något.




 Lycka till! 






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning