Räktårta
Underbart god räktårta som är enkel att göra och kan göras klar dagen innan om man vill.
Här har jag använt mig av agar agar istället för gelatin som är ett geleämne som utvinns ur vissa rödalger, så att den även passar för dem som inte äter kött eller fläsk.
Botten:
300 g kavring
120 g smält smör
Fyllning:
1 kg räkor med skal
50 g (2 st) finskuren vårlök
1 dl finhackad dill ( en knippe)
1 ekologisk citron zesten
300 g créme fraiche
400 g färskost
40 g tångrom eller stenbitsrom
1 krm cayennepeppar
Salt
Peppar
1 tsk agar agar + 2 msk vatten
Topping:
Räkor, finhackad gräslök, vårlök, rädisor tex.
Mixa kavringen till smulor.
Häll ner i en skål och slå på smält smör.
Blanda ihop ordentligt.
Lägg ett bakplåtspapper i botten på en springform med avtagbara kanter ca 24 cm i diameter.
Häll i kavringsmassan och pressa ut hårt jämt över bottnen, ställ in formen i frysen.
Häll 1 tsk agar agar i ett glas och häll på 2 msk vatten, rör om och låt stå minst 2 minuter.
Skala räkorna och grovhacka ⅔ av dem, resten sparas som topping.
Tvätta citronen noga och riv ner skalet (zesten) i bunken där allt ska blandas. (endast det gula)
Blanda Philadelphiaosten, créme fraiche, dillen, citronzesten, vårlökar, tångrommen, de hackade räkorna och cayennepeppar, smaka av med salt och peppar.
Ställ glaset med agar agar-vattnet i mikron och kör på högsta effekt 25 sekunder. Rör om i glaset och rör ner i smeten, blanda ordentligt.
Tag fram formen från frysen och häll ner röran jämnt över kavring.
Plasta och ställ in i kylen minst 2 timmar.
Vid serveringen :
Pressa över en ½ citron
Toppa med finhackad gräslök, vårlök, rädisor och räkor eller vad du tycker passar bra. Lite mera rom eller kallrökt lax och dillvippor, citronskivor tex.
Passar ypperligt på buffébordet.
Lycka till!
Kommentarer