Bröllop

 I lördags ringde kyrkklockorna för min älskade son Andrè och hans underbara Carina.

Bröllopet var i Gagnef kyrka, samma kyrka som André är döpt i och samma kyrka som begravningen var för mina söners pappa för tre år sedan.

Både sorg och lycka men i helgen var det enbart lycka!








Jag gjorde bröllopstårtan.

De önskade sig en naked cake i våningar och dekorerad med sina egenodlade dahlior.

Tårtan består av ljusa vaniljbottnar och fylld med svarvinbärsmousse och lemoncurdmousse, samt färska hallon.

Den är sedan sparsamt spacklad med marängsmörkräm smaksatt med vanilj.

Bordet dekorerades även med minimaränger i olika färger formad som ett hjärta. Den fina tavlan har Hanna Nilsson från Ängelholm målat i akvarell och skickat till mig . Det blev en fin present tillsammans med tårtan.


Lemoncurdmousse:

En sats lemoncurd
4 st gelatinblad
4 dl vispgrädde
0,5 dl pressad citron

Gör så här:

Gör lemoncurden och kyl den.

Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten minst fem minuter.

Vispa grädden, hellre lite för lös än för hård.

Pressa citron så det blir 0,5 dl och värm upp i en kastrull.

Smält de nu mjuka gelatinbladen i den varma citronsaften.

Blanda ner citronsaften med de smälta gelatinbladen i lemoncurden.

Blanda ner den vispade grädden lite i taget i lemoncurden under omrörning.

När allt är ordentligt blandat så plastas bunken och ställs in i kylen tills nästa dag.


Receptet nedan är lånat från Cecilia Hagerlin Larsson och boken Tårtor.

Svarvinbärsmousse:

4 st gelatinblad 

3 ½ dl grädde 

270 g svartvinbärspuré

60 g (2 st) äggvita

140 g socker (1 ½ dl)

1 tsk pressad citron

1 krm salt

Vinbären har jag kokat och sedan mixat till en puré.

Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten, minst 5 minuter

Vispa grädden till mjuka toppar och ställ i kylen.


Värm upp hälften av purèn och smält gelatinbladen i den. Tillsätt sedan resten av purén.


Vispa äggvitor, socker och citronsaft i en ren rostfri bunke.

Ställ bunken över ett varmt vattenbad och vispa tills temperaturen blir 60° på blandningen.


Tag bort från värmen och fortsätt vispa till en tjock maräng, ca 10 minuter i assistenten.


Blanda försiktigt samman maräng och puré lite i taget. 

Vänd ner grädde och salt med slickepotten.


Ställ in i kylen tills det är dags att fylla tårtan.






En helt fantastisk dag! 






 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning