Fiskpudding

 



En underbart god fiskpudding, fluffig och mjuk med smak av dill, citron och fisk. Både barn och vuxna älskade den då jag serverade den på förskolan förra veckan. Den ska serveras med skirat smör, kokt potatis och gröna ärtor så blir rätten fulländad.

Här kommer både stortköksreceptet och längst ner familjrecept, enligt önskemål från mina intagramföljare.


Fiskpudding

3 st bleck ca 60-70 förskole portioner


1 ½ l okokt rundkornigt  ris

2 l vatten salt


6 l mjölk

1 ½ l grädde

½ dl koncentrerad grönsaksfond 


4 ½ kg vit fisk 


80 g finhackad färsk / fryst dill

6 st ekologiska citroner, zesten

30 st ägg

 

Om man inte har en stor kittel så kokar man gröten i ugnen. 

Koka riset med

vattnet på 100% ånga tills riset är torrt ca 10 minuter.


Häll på mjölk,  grädde och grönsaksfonden. 


Koka 130° med 40-60 % ånga  tills gröten är grötkonsistens ca 60 minuter.


Lägg tinad fisk på bleck.

Salta och peppra.

Baka fisken 150° med 60% ånga 10 minuter.


Häll av spadet och smula ner fisken i gröten.


Vispa upp äggen och rör ner i gröten.

Riv ner citronzesten och dillen.

Rör om och smaka av med salt och peppar.


Fördela i smorda bleck.

Grädda 225° varmluft ca 30 minuter.

Servera med skirat smör, gröna ärtor och kokt potatis 


Familjerecept:

4 port 

1 ½ dl rundkornigt ris 

2 dl vatten

6 dl mjölk

1 ½ dl grädde

1 tsk grönsaksfond

450 g vit fisk ( torsk, sej)

3 st ägg

1st ekologisk citron (zesten )

1 kruka finhackad färsk dill 

1 tsk salt

Peppar


Värm upp ugnen till 225° varmluft


Koka riset med vattnet på svag värme i kastrull med lock tills all vätska har kokat in i riset.

Tillsätt mjölk, grädde och grönsaksfond och låt svälla på svag värme med locket på till en gröt, ca 40-60 minuter.

Rör om ett par gånger mot slutet. 


Koka upp vatten och en nypa salt i en kastrull. Lägg ner den tinade fisken och sjud på svag värme under lock tills fisken är klar ca 3-5 minuter.


Häll av spadet och smula ner fisken i gröten.


Vispa upp äggen och rör ner i gröten.

Riv ner citronzesten och dillen i gröten och rör om ordentligt.

Smaka av med salt och peppar.

Häll ner gröten i en smord ugnsfast form och baka ca 30 minuter.


Servera med skirat smör, gröna ärtor och kokt potatis


Lycka till!







Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning