Semmelkaka

 



En supergod mjuk kaka med smak av semla. Hemgjord mandelmassa och en mjölk och smörblandning som hälls på bottnarna och gör den saftig och helt underbart god.

 Jag tog med den i helgen och bjöd sonen och svärdotter på fika. Det kom fler på besök och det räckte till alla så minst 10 bitar räcker den till. 

Semmelkaka :

4 st medelstora ägg (rumsvarma)

3 dl strösocker

3 dl (180 g ) vetemjöl

2 tsk bakpulver

3 tsk mald kardemumma  eller helst nystötta kardemummakärnor

1 dl kokhett vatten


Gör så här:


Värm upp ugnen till 200 grader över och undervärme.


Smörj och mjöla en springform ca 22 cm i diameter, eller klä formen med bakplåtspapper.


Vispa äggen med strösockret på medelhastighet ca 10 minuter så det blir vitt och fluffigt.


Blanda mjölet med vaniljsockret, kardemumman och bakpulvret ordentligt i en bunke, använd en visp att blanda med.


Sikta ner mjölblandningen i äggvispet och blanda med en slickepott, blanda ordentligt med stora tag, men rör inte onödigt mycket.


Tillsätt det heta vattnen och blanda ner med slickepotten på samma sätt.


Häll smeten i formen och ställ in i ugnen på nedersta falsen.


Sänk värmen direkt till 175 grader.


Grädda 20-30 minuter.


Känn med en sticka efter 20 minuter, är stickan torr är kakan färdig, annars grädda lite till.


Låt kakan svalna ca 10 minuter i formen, stjälp sedan försiktigt upp den på ett bakplåtspapper med ovansida ner och lägg över en bakduk.


Låt kakan svalna helt, gärna på ett galler



Fyllning 1.

1 dl mjölk

125 g smör

4 msk vaniljsocker


Bryn smöret i en kastrull på spisen.

Låt svalna något och vispa sedan ner mjölken och och vaniljsockret.


Fyllning 2.


200 g mandlar

2 dl florsocker

1 msk vaniljsocker

1 tsk nystötta kardemummakärnor

ca 3 msk vatten


Rosta mandlarna (med skalen kvar) i ugnen på 175 grader varmluft tills de fått lite färg ca 15 minuter.


Tippa ner mandlarna direkt från ugnen i en skål med iskallt vatten.  

Låt mandlarna ligga kvar i vattnet tills det är dags att mixa dem. 


Sila bort vattnet. 


Mixa ⅔ av mandlarna, florsocker, vaniljsocker och nystötta kardemumma kärnor till ett smul i en matberedare

Grovhacka den ⅓ som är kvar och blanda ner i mandelmassan.


Dela kakan diagonalt i två delar.


Fördela mjölk och smörblandningen jämnt över snittytorna.


Bred sedan ut mandelmassan på den delen som ska vara underst

Lägg sedan ihop de båda delarna med snittytan mot varandra och tryck ihop.


Topping:

3-4 dl vispgrädde

½ dl hackade nötter eller flagad mandel


Vispa grädden till mjuka toppar och spritsa på ovansidan.

Strö över hackade nötter eller flagad mandel.










Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning