Saftig saffranskaka


 Underbart god och saftig saffranskaka som är lätt att baka och alla jag bjudit den på har älskat den.

Här har jag bakat den i min fina form från Nordicware men det går precis lika bra i en springform med avtagbara kanter ca 24 cm i diameter.


Det här behöver du:

200 gr smör
1 pkt saffran =0,5 gr
3 st rumsvarma ägg
3 dl socker
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

 1 tsk vaniljsocker

 1/2 krm salt

Lite florsocker att sikta över kakan



Gör så här:

Värm upp ugnen till 200° över och undervärme 

Smält smöret och häll i saffranet, låt svalna.

Smörj och bröa en springform med löstagbar kant ca 24 cm i diameter.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt

Blanda mjöl,  vaniljsocker, salt och bakpulver ordentligt i en bunke.

Vispa försiktigt ner det avsvalnade smöret/mjölken  i äggvispet.

Sikta ner mjölblandningen och blanda ner med en slickepott, det ska blandas ordentligt men inte för mycket.

Häll ner smeten i formen och sätt in på nedersta falsen, sänk värmen till 175° och grädda

 i ca 45 minuter.

Känn med en sticka, den ska vara torr när man drar ut den.

Lossa kakan från formen och låt den helst svalna på ett bakplåtspapper på ett galler med bakduk över.

Sikta lite florsocker över kakan innan servering



Lycka till! 





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Morsans falska wienerbröd

Halloumi och zucchinibiffar

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning