Solskensbullar



 

 

 Otroligt goda fluffiga bullar med en ljuvligt god vaniljkräm i mitten. Penslade med smör och rullade i socker, så så gott!

Min familj tyckte de var bland det godaste jag bakat och det är riktigt bra betyg.

 

Solskensbullar 28 st 


Börja med vaniljkrämen så den hinner kallna, kan göras dagen innan.


Vaniljkräm

1 vaniljstång eller 2 tsk vaniljsocker

500 g (5 dl) mjölk

6 äggulor

120 g (1,5 dl) strösocker

50 g (1 dl) majsstärkelse

50 g smör


Dela vaniljstången på längden, skrapa ner fröna i en kastrull, lägg även ner stången, eller lägg i vaniljsockret, tillsätt mjölken och låt koka upp. 

Vispa äggulorna, strösockret och majsstärkelse i en bunke och tillsätt den heta mjölken under vispning. Lyft ur vaniljstången. Häll tillbaka allt i kastrullen och låt krämen sjuda upp under konstant omrörning tills den tjocknar. Tillsätt smöret och vispa tills det är smält.

Häll krämen i en skål, plasta så plasten ligger mot krämen. Kyl snabbt och förvara i kylen.


Vetedeg:


5 dl mjölk

50 g jäst

200 g (2,3 dl) strösocker

800 g (13,3 dl) vetemjöl special 

1 msk malen kardemumma

200 g rumstempererat smör 

1 tsk salt


Häll mjölken i bunken till assistenten, smula ner jästen och lös upp i mjölken. Använder man torrjäst så blanda ner den tillsammans med mjölet.

Tillsätt sockret, kardemumman och ⅔ av vetemjölet och arbeta degen på medelhastighet 5 minuter 

Tillsätt det rumsvarma smöret lite i taget samt resten av mjölet.

Arbeta degen i 10 minuter.

Tillsätt saltet och arbeta degen 5 minuter till. 

Låt degen vila i 10 minuter.

Stjälp upp degen på bakbordet, det behövs inget extra mjöl.

Väg upp bitar till 60 g styck, det blir 28 st.

Rulla varje bit genom att trycka handflatan mot degen i cirkelrörelser samtidigt som du långsamt kupar handen, så formas en rund slät bulle.

Lägg glest på tre plåtar med bakplåtspapper. 

Lägg över bakdukar och låt jäsa ca 2- 3 timmar i rumstemperatur. 

Värm upp ugnen till 225° över och undervärme. 


Lägg vaniljkrämen i en spritspåse med rund tyll.

Gör breda och djupa fördjupningar i bullarna med lämpligt verktyg, tex baksidan på en bred träslev eller mortelstöt. 

Fyll fördjupningar med vaniljkräm.

Grädda bullarna ca 10 minuter, se till att ugnsvärmen kommer upp till 225° mellan gräddningarna.

Låt svalna på galler med en bakduk över.

De bullarna som inte ska frysas penslas med smält smör och doppas runt bullen med strösocker.

Bullarna går bra att frysas och penslas med smör och doppas i socker vid serveringen





Video när jag bakar solskensbullar i länk nedan.

Bakvideo!



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Morsans falska wienerbröd

Farmarkakor

Halloumi och zucchinibiffar