Marängsmörkräm
Här kommer det ett steg för steg recept på (enligt mig ) världens godaste smörkräm.
Den blir så mjuk och len och är perfekt att spackla tårtor med.
Man kan smaksätta den med vad man vill och är super duper bra att använda som frosting på cupcakes.
Se till att smaksättningen har rumstemperatur om man ska använda sylt exempelvis.
Annars skär den sig. Skulle den skära sig så finns det knep att rädda den. Det kommer jag till lite senare.
Vispa äggvitorna med sockret över ett vatten bad till 60 grader.
Häll därefter dom varma äggvitorna i assistenten och vispa på medel hastighet tills skålen är fingervarm. Det tar ca 5 - 10 minuter.
Smöret har man innan man startat skurit upp i små bitar och låtit det bli rumsvarmt. Det är är viktigt annars skär det sig.
Sedan tillsätter man en liten smör klick i taget under ständig vispning på medelhastighet. Det ska vara ca 15 sekunder i mellan varje klick. Det tar sin lilla stund, särskilt om man gör en större sats.
När allt smör är tillsatt så kan man smaksätta den om man vill.
Viktigt är som jag skrev förut att det har samma temperatur som smörkrämen.
Jag brukar smaksätta med vanilj pulver eller fint rivet citronskal. Bär eller en riktigt god sylt om man ska ha den på cupcakes. Smält avsvalnad choklad blir också jätte gott.
Om den nu skulle skära sig. Ta en liten del av den skurna smörkrämen ( ca 1 dl ) värm i micron och häll i det i en fin stråle under ständig vispning.
Man brukar få göra om proceduren några gånger, ge inte upp, när man tror att det är helt kört så går den plötsligt i hop. Tro mig jag höll på att bli tokig första gången det hände mig.
Jag hade smaksatt min STORA sats med blåbärssylt som antagligen var för kall. Det var nära att jag kasta eländet när den helt plötsligt gick i hop och blev såå bra den bara kan bli.
Här kommer måtten till receptet.
Äggvita socker smör
1 0,56 dl 63 g
2 1,1 dl 125 g
3 1,69 dl 188 g
4 2,25 dl 250 g
5 2,75 dl 313 g
Sedan är det bara att spackla på. Lycka till !
Kommentarer
Hälsningar Lena