Morotstårta


Morotstårta med små söta kycklingar bakade av maräng.

De här tårtorna blev mycket uppskattade av mina arbetskollegor i dag när det var planeringsdag. De var riktigt goda och kycklingarna blev pricken över i:et.




Morotstårta 1 st:

3 st stora rumstempererade ägg
3 dl strösocker
2 tsk malen kanel
1 tsk ingefära
1 tsk malen eller mortlad kardemumma
1/2 dl rostade semsamfrön
3 tsk bakpulver
150 g (3 dl) vetemjöl
225 g (5 dl) finriven morot
1 1/2 dl rapsolja

Frosting:
120 g rumstempererat smör
7dl florsocker
zest från 2 st ekologiska limefrukter
200 g  Philadelphia färskost


Börja med att ta fram smöret och äggen i rumstemperatur i god tid, dagen innan går bra.

Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform ca 22-24 cm i diameter.

Sätt ugnen på 150 grader varmluft.

Smörj och mjöla sidorna invändigt.

Rosta sesamfrön i torr stekpanna på medelvärme tills de får lite färg, rör om och passa dem noga så de inte bränns. Låt svalna eller häll ner i kallt vatten, sila sedan bort vattnet.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt på medelhastighet i ca 10 minuter.

Blanda alla torra ingredienser noga  i en bunke. Jag brukar blanda med en visp.

Sikta ner det torra i äggvispet och blanda med en slickepott. Blanda ordentligt men inte onödigt mycket.

Blanda sedan ner rapsoljan och sesamfröna med slickepotten och slutligen de finrivna morötterna.

Häll ner smeten i formen och grädda i ca 40 minuter.

Känn med en trästicka, är stickan torr så är kakan klar, annars grädda lite till.

Tag  ur kakan och vänta 5 minuter.

Stjälp upp kakan med överdelen ner på ett bakplåtspapper, använd en bricka eller liknande så går det lätt att vända runt.

Lägg sedan bakplåtspappret med kakan på ett galler och täck med en bakduk och låt kallna helt.


Vispa philadelphiaosten, det mjuka smöret och florsockret så det blir fluffigt och tjockt.

Tvätta limefrukterna ordentligt och riv det yttersta på skalet ( zesten) och blanda ner i frostingen.

Dela kakan diagonalt i två delar.

Bred eller spritsa hälften av frostingen på den understa delen.

Lägg på den andra delen ovanpå.

Spritsa eller bred resten av frostingen på tårtan.

Dekorera med små söta marängkycklingar eller något annat fint.

Receptet på kycklingarna hittar du här. 


Lycka till!








Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning