Pizzadeg på jäst

Jag brukar vanligtvis baka mina pizzor på surdeg men här har jag gjort en riktigt bra pizzadeg på jäst. 
Hemligheten är endast lite jäst och lång jäsningstid 1-2 dagar. 
Kavla inte degen utan använd händerna och tryck samtidigt som degen roteras på mjölad bänk. 
Tryck inte ut luften på degens kanter utan låt det bli en fin hög kant med luftbubblorna kvar. 
Det krävs lite träning men det blir så himla kul sedan när man fått in snitsen. 

Jag använder ett bakstål ( gourmetstål)  som är så himla bra att grädda pizzan på och även annat bröd, som jag varmt kan rekommendera.





Pizzan behöver inte vara perfekt rund den blir fin ändå sedan när allt är klart.



Pizzadeg på jäst 6 st


10 g jäst

5 dl kallt vatten

20 g olivolja

10 g strösocker

500 g vetemjöl special

135 g durumvetemjöl

10 g havssalt


Lös upp jästen i vattnet och tillsätt durumvetemjölet och hälften av vetemjölet, sockret och olivoljan.


Arbeta degen på medelhastighet och tillsätt resten av vetemjölet lite i taget, arbeta degen 10 minuter, tillsätt saltet och arbeta degen 5 minuter till.


Täck över bunken och låt den stå framme i rumstemperatur ca 2 - 3 timmar.


Stjälp upp degen på mjölad bänk och dela i 6 st lika stora bitar ca 200 g st


Rundriv varje bit genom att vika in degens yttre kanter in mot mitten och vända runt den till en jämn och slät bulle.


Smörj en plastback eller liknande med matolja.


Lägg bullarna bredvid varandra och pensla sidorna med lite matolja så de lossnar lätt från varandra när de är dags att baka.


Sätt på locket eller plasta ordentligt och ställ in i kylen 1 - 2 dagar.


( Det går bra att frysa degen här om man inte använder allt. Lägg degbollen i plastburk med lock, och ställ in i frysen, bara att tina i kylen dagen innan det ska bakas igen)

Sätt ugnen på högsta värmen 275 - 300 grader ca 60 minuter innan gräddning så stålet är ordentligt varmt.



Har du bakstål så blir det absolut bäst, annars sätter du in en ugnsplåt så den är riktigt het när pizzan ska gräddas, sätt den högt upp i ugnen.


Tag fram en degbulle och lägg på ordentligt mjölad bänk.


Tryck lätt i mitten på bullen med mjölad hand samtidigt som du snurrar degen.


Var rädd om ytterkanterna då de inte ska plattas till utan vara luft kvar i.


Lägg den sedan på en mjölad pizzaspade eller på ett bakplåtspapper.


Lägg på toppingen och skjutsa in i ugnen på bakstålet eller den varma ugnsplåten.


Grädda ca 5-8 minuter eller tills den ser färdig ut.







Kommentarer

Elisabeth sa…
Ska degklumparna alltså genast in i frysen efter att man format dem, eller ska de först stå i kylen och jäsa en dag?
Låt de jäsa ett dygn i kylen först.
Caisa sa…
Jag hittade ditt recept på hembakad pizza på Instagram som du säger "slår allt" :)
Där hänvisade du till en video som jag inte hittade och tänkteatt det kanske finns på din blogg. Sökte på pizza och så kom detta upp - som skiljer sig åt vad gäller mängd av jäst rep vetemjöl (och sorter)

Vilket ÄR ditt bästa pizzadegsrecept? :)

Hälsningar Caisa
PS: Och är det färsk jäst eller torrjäst?
Hej Caisa!
Den videon finns på det receptet som heter Pizza tipo00
Vikten jäst är alltid färsk jäst om det inre står något annat, men det går lika bra att använda torrjäst men då stämmer inte den vikten utan du får räkna om i så fall så läs på torrjäst påsen för info där.
Mitt bästa recept hittills är nog det med Tipo 00 men jag expremiterar hela tiden.
Mvh Lena

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning