Pizzadeg på jäst
Pizzadeg på jäst 6 st
10 g jäst
5 dl kallt vatten
20 g olivolja
10 g strösocker
500 g vetemjöl special
135 g durumvetemjöl
10 g havssalt
Lös upp jästen i vattnet och tillsätt durumvetemjölet och hälften av vetemjölet, sockret och olivoljan.
Arbeta degen på medelhastighet och tillsätt resten av vetemjölet lite i taget, arbeta degen 10 minuter, tillsätt saltet och arbeta degen 5 minuter till.
Täck över bunken och låt den stå framme i rumstemperatur ca 2 - 3 timmar.
Stjälp upp degen på mjölad bänk och dela i 6 st lika stora bitar ca 200 g st
Rundriv varje bit genom att vika in degens yttre kanter in mot mitten och vända runt den till en jämn och slät bulle.
Smörj en plastback eller liknande med matolja.
Lägg bullarna bredvid varandra och pensla sidorna med lite matolja så de lossnar lätt från varandra när de är dags att baka.
Sätt på locket eller plasta ordentligt och ställ in i kylen 1 - 2 dagar.
Sätt ugnen på högsta värmen 275 - 300 grader ca 60 minuter innan gräddning så stålet är ordentligt varmt.
Har du bakstål så blir det absolut bäst, annars sätter du in en ugnsplåt så den är riktigt het när pizzan ska gräddas, sätt den högt upp i ugnen.
Tag fram en degbulle och lägg på ordentligt mjölad bänk.
Tryck lätt i mitten på bullen med mjölad hand samtidigt som du snurrar degen.
Var rädd om ytterkanterna då de inte ska plattas till utan vara luft kvar i.
Lägg den sedan på en mjölad pizzaspade eller på ett bakplåtspapper.
Lägg på toppingen och skjutsa in i ugnen på bakstålet eller den varma ugnsplåten.
Grädda ca 5-8 minuter eller tills den ser färdig ut.
Kommentarer
Där hänvisade du till en video som jag inte hittade och tänkteatt det kanske finns på din blogg. Sökte på pizza och så kom detta upp - som skiljer sig åt vad gäller mängd av jäst rep vetemjöl (och sorter)
Vilket ÄR ditt bästa pizzadegsrecept? :)
Hälsningar Caisa
PS: Och är det färsk jäst eller torrjäst?
Den videon finns på det receptet som heter Pizza tipo00
Vikten jäst är alltid färsk jäst om det inre står något annat, men det går lika bra att använda torrjäst men då stämmer inte den vikten utan du får räkna om i så fall så läs på torrjäst påsen för info där.
Mitt bästa recept hittills är nog det med Tipo 00 men jag expremiterar hela tiden.
Mvh Lena