Grävmaskin-tårta

 Mitt barnbarn Gustav älskar alla motorfordon och när han hade 4 års-kalas i går så fick han en grävmaskin på sin tårta som han hade önskat sig. Han pratade om den i flera veckor innan och när jag kom med den så blev han så himla glad. Vi ställde den i kylen på nedervåningen i väntan på att den skulle serveras. Vi var nere tre gånger för han ville titta på den om och om igen. Det blev ett jätte trevligt kalas med god mat och tårta.




Tårtan är bakad på glutenfria sockerkaksbottnar och ena lagret fylld med glasskräm eller diplomatkräm, kärt barn har många namn men det är vaniljkräm blandat med vispad grädde.

Andra lagret är jordgubbsmousse med färskost.

På varje lager är också ett tunt lager hemkokt jordgubbssylt.

Locket är marsipan och själva grävmaskinen är sockerpasta. 

Tårtbotten tre lika :

Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.

Ta fram en springform ca 24 cm i diameter och klämm fast ett bakplåtspapper i botten. smörj och mjöla sidorna.

Tag fram tre lika stora glas och ställ bredvid varandra.

Knäck i 6 st rumsvarma ägg i det ena glaset och häll i exakt lika mycket socker i det andra glaset.

Häll 3 tredjedelar mjöl i det tredje och potatismjöl resten så att det blir samma mängd i alla tre glasen.
Vill du ha glutenfri botten så tar man endast potatismjöl. 

Lägg i 1 1/2 tsk bakpulver i glaset med mjölet.

Vispa äggen och sockret på medelhastighet så det blir vitt och fluffigt ca 10 minuter.

Blanda ner citronzest från en stor citron.

Blanda mjölet ordentligt med bakpulvret.

Sikta ner mjölblandningen i äggvispet och blanda med stora tag med en slickepott.

Blanda ordentligt men inte onödigt mycket.

Häll smeten i formen och sätt in i ugnen på nedersta falsen.

Vrid ner värmen till 175 grader 

Grädda i 40 minuter.

Känn med en trästicka om kakan är klar.

Är stickan torr är kakan klar.

Ta ut kakan och låt den stå några minuter.

Stjälp sedan försiktigt upp den på ett bakplåtspapper.

Låt kakan kallna på ett galler med en bakduk över

Glasskräm / diplomstkräm

1/2 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpulver
2 1/2 dl mjölk
0.6 dl dl socker
3 äggulor
1/2 dl maizenastärkelse
25 g smör

2 dl grädde


Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en tjockbottnad kastrull. Lägg i stången och tillsätt mjölken. Eller tillsätt vaniljpulver. Låt koka upp.

Vispa samman äggulor, socker och maizena, fiska upp vaniljstången och tillsätt den heta vaniljmjölken. Tips om inte bunken står stilla när du vispar och har andra handen upptagen för kastrullen. Ställ bunken på en ren fuktig disktrasa, då står den stilla.


Häll  tillbaka allt i kastrullen. Låt krämen sjuda upp under ständig omrörning. Jag säger som Birgitta Rasmusson  " den ska vilja koka, men inte få  " Bra beskrivet tycker jag.
 När krämen tjocknat dra kastrullen åt sidan och vispa klickvis i smöret till allt har smält. Sila krämen i en finmaskig sil ner i en ren bunke. Kyl ner snabbt och plasta in och ställ i kylen.

Vispa 2 dl grädde och blanda med vaniljkrämen.

Lagom till ett lager till en tårta på 24 cm i diameter.

Jordgubbsmousse med färskost:


350 g jordgubbar, frysta fungerar fint.

1 dl socker

2 dl vispgrädde 

100 g färskost typ philadelphia

3 1/2 blad gelatin

Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten minst 5 minuter.

Koka jordgubbarna och sockret i en kastrull på spisen tills jordgubbarna är mjuka.

Mixa den slät.

Vispa ner gelantinet i den varma jordgubbskoket.

Ställ åt sidan för att svalna.

Vispa grädden, hellre lite för lös än för hård och vispa ner färskosten.

Blanda lite av gräddblandningen i de nu svala jordgubbarna, blanda sedan i resten lite i taget och blanda om väl med en slickepott.

Plasta och ställ in i kylen mins två timmar eller tills moussen är fast i konsistensen.

Montering:


Sedan har jag spacklat tårtan med


Då gör jag så här.


Tårtan är slutligen täckt med marsipan och då gör jag så här.

Grattis älskade Bons Gustav på 4 års dagen. 



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning