Studenttårtor med marängkransar
Jag har ju alldeles glömt bort att lägga in bilder på student och födelsedagstårtorna jag gjorde till Linn.
Hon fyllde 20 år också så det blev stor fest som även jag fick äran att vara med på.
De bakades på ljusa bottnar smaksatta med citronzest och penslade med citronsirap och fyllda med vispad vaniljpannacotta ( receptet längre ner) och jordgubbsmousse samt färska jordgubbar.
Tårtan spacklades med marängsmörkräm smaksatt med vanilj.
Tårtan spacklades med marängsmörkräm smaksatt med vanilj.
På toppen marängkransar bakade på Scweizisk maräng och kavlad sockerpasta med text stansat och målat med livsmedelsfärg i guld. Receptet längre ner.
Vaniljpannacotta:
3 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljpasta
1 tsk gelatinpulver 5 mg
Låt gelatinpulvret svälla i 1 msk kallt vatten några minuter
Koka upp grädden, sockret och vaniljpastan i en kastrull.
Tag kastrullen från värmen och vispa ner det nu svällda gelantinet i den varma grädden
Häll i en bunke och låt svalna i rumstemperatur, plasta sedan och ställ in i kylen.
Gör gärna dagen före så den hinner bli helt fast.
Vispa upp den till ett krämigt fluff.
Schweizisk maräng:
100 g äggvita
220 g florsocker/socker
1/2 tsk pressad citron
Mät upp och blanda ihop allt i en absolut ren rostfri bunke.
Ställ över en kastrull med sjudande vatten ( vattenbad )
Vispa hela tiden med en vanlig handvisp tills temperaturen kommer upp till 50-60 grader.
Häll över i bunken till assistenten och vispa tills marängen är sval.
Dela upp marängen i så många skålar som du vill ha färger och färga med pastafärger.
Lägg i spritspåsar med lite olika tyllar.
Rita ut formen på ett bakplåtspapper med hjälp av formen du bakade botten i.
Klista fast bakplåtspappret i varje hörn på en bakplåt med hjälp av lite marängsmet.
Spritsa nu så de går lite omlott och håller ihop sedan.
Grädda 70 grader varmluft minst 2 timmar elller tills de är helt genomtorr. Tiden beror också på hur tjock din krans är.
Den här satsen räcker till en krans, vill man ha den fylligare, större eller flera, så är det bara att dubbla satsen.
Marängtips:
Bunkar och vispar måste vara helt fri från fett, använd då helst rostfritt och torka ur dem med lite pressad citron, ättika eller vitvinsvinäger på ett papper.
Slutligen vill jag tcka dig Linn för fin och trevlig fest / Kram
Kommentarer